Реклама / Ads
0| 5080 |27.07.2016 МИСТЕРИИ

Съдии, прокурори и следователи ще декларират имуществото си пред ВСС

.
Съдии, прокурори и следователи ще подават декларация в две части за имущество и интереси пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт.
 

Ще се подават и декларации за промяна в декларирани обстоятелства в заявлението за имущество и интереси.

Документите ще се съхраняват в срок от 10 години, като след това ще се унищожават от комисията.

 

Депутатите записаха и определения за конфликт на интереси, частен интерес, облаги, както и какво може да предизвика проверка.

Всеки, който разполага с данни за частен интерес на съдия, прокурор или следовател при изпълнение на служебните функции или за действия, които противоречат на принципите за почтеност и накърняват престижа на съдебната власт ще може да подаде сигнал до Инспектората.

 

Всеки сигнал трябва да съдържа личните данни на сигнализиращия, имената и длъжността на лицето, срещу което се подава. Необходимо е и да се представят доказателства за нарушенията.

 

Проверката на Инспектората по сигнала трябва да е в двумесечен срок. Всяка проверка завършва с доклад, който съдържа конкретно становище за липсата или наличието на достатъчно данни за нарушения или конфликт на интереси. По предложенията за установяване на конфликт на интереси и за налагане на дисциплинарно наказание се образува общо производство, изслушва се лицето и му се дава възможност да направи възражение, цитира bTV.

 

В седемдневен срок от влизане в сила на решение, с което е установен конфликт на интереси, съответната колегия при ВСС уведомява компетентните органи за образуване на производство за проверка на имущественото състояние на лицето, когато това се предвижда със закон, или за реализиране на законоустановените имуществени последици от нарушението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3642 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3875 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2998 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5406 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads