Реклама / Ads
2| 7016 |30.05.2017 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: КОЙ („Атака”) прилапа и Агенцията по вписванията

.
След министерство на икономиката и ДАИ моделът КОЙ успя да прилапа нова апетитна и доходоносна държавна хапка-Агенцията по вписванията. От вчера за шеф на агенцията е назначена Зорница Иванова-Даскалова, предложена за поста от партия „Атака”.
 
До преди година Даскалова, пак от квотата на „Атака”, бе член на антимонополния орган Комисията за защита на конкуренцията-КЗК.

Според запознати назначаването на дамата е по модела на издигането на приближения на Делян Пеевски министър на икономиката Емил Караниколов, формално предложен от „Атака”.

 

Както Фрог писа, назначението на Караниколов е станало с лично разпореждане на Пеевски. Сутринта по Нова министърът яростно отричаше да познава Пеевски, въпреки, че докато е шеф на Агенцията за приватизация успя да продаде на кръга КОЙ апетитни държавни хапки като „Булгартабак” и Дипломатическия клуб в Горна баня.

 

Същата е схемата и с назначаването на Зорница Даскалова за шеф на Агенцията по вписванията. Според публикация на вестник „Капитал” от 12 февруари 2016 г. „Комисия на КОЙ” става ясно, че незнайно как жалби на конкуренти на Пеевски на конкурси за различни търгове и поръчки се разглеждат само от един член на КЗК-Зорница Даскалова и винаги завършват с решение в полза на корпулентния бизнесмен.

 

Такъв бе казусът за 1 млрд. лв с жалбите на две чуждестранни компании турска и италианска, подадени срещу избора на изпълнител на двете отсечки на автомагистрала "Хемус" - най-скъпата обществена поръчка за пътища в модерната история на България, спечелена от подставените лица на модела „КОЙ”.

 

Според статията в „Капитал”, базирана на публичния регистър на комисията, при наблюдаващия преписката член на КЗК Зорница Иванова-Даскалова има концентрация на преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски.


По дела, разпределени на Зорница Иванова КЗК разреши концентрацията на "Вива телеком" (Люксембург), двете промени в собствеността на "Булгартабак", придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и т.н. от ирландеца Патрик Халпени, придобиването на "Канал 3" от Нова българска медийна група, изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна и т.н.

На доклад при комисарят Зорница Иванова бе и жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв), водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98") и т.н.

Зорница Иванова стана член на КЗК в края на 2011 г., като номинацията й беше издигната от "Атака" (партията тогава подкрепяше управляващите) и гласувана с гласовете на ГЕРБ.

 

Източници от парламента коментираха, че националистите са били използвани само за параван. Тя е работила в областната администрация в София-град, ръководила е правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции, от 2007 г. до лятото на 2008 г. е изпълнителен директор на общинската фирма "Пазари Изток", а след това работи в частни компании. Името й излезе в списъците на синдиците на КТБ, тъй като тя самата, както и две фирми, в които е участвала, са имали депозити в банката.

 

Според статията някак „случайно” при комисарят Даскалова са отишли и гледани преимуществено цели 18 преписки свързани с интересите на Делян Пеевски, докато останалите четирима комисари са гледали общо 13 пеписки, свързани с модела КОЙ.

 

Затова преди заседанието на КЗК по жалбите на турската и италианската фирма за строежа на „Хемус” срещу Пеевски адвокатът на едно от дружествата иска отвод на Даскалова, но комисията го отхвърля. В крайна сметка Пеевски печели.

 

Доскорошната шефка на Агенцията по вписвания Елена Маркова бе отстранена от трудоустроената министърка Цецка Цачева с мъгляви обяснения за някаква проверка.

 

Сега става ясно, че поръчката е била политическа, за да се освободи място на човек от модела „КОЙ”. Хората  на Пеевски са се ориентирали натам не случайно, твърдят запознати. Първо Агенцията по вписванията акумулира огромни средства от услуги, които отиват в държавния бюджет.

 

И второ по-важно апетитите са към едни 3,5 млн. лв, които моделът „КОЙ” ще прилапа с активното без/участие на премиера Бойко Борисов.

 

Става дума за два проекта за електронно управление в агенцията за общо 3,6 млн. лв, финансирани по оперативна програма „Добро управление” и част от правителствения план за електронна пътна карта. Това са надграждане на Търговския регистър в агенцията за интеграция

и надграждане на Имотния регистгъп за интеграция и предоставяне на допълнителни е-Услуги.

 

Тези 3,5 млн.лв ще трябва да бъдат усвоени до края на следващата година.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9895 |30.05.2017 Аркади Шарков пред Фрог: Преувеличава се броят на инвалидите в България . 7| 11739 |29.05.2017 Е. Йорданов за Фрог: Лавка за безалкохолно е станало Министерство на правосъдието . 1| 7756 |26.05.2017 Спас Ташев за Фрог: Путин иска Македония в Евразийския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads