Реклама / Ads
4| 8621 |23.08.2018 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: Повече от 10 години източват Смолян заради договор за осветление

.
Неизгоден договор за осветление е причина община Смолян да бъде източвана повече от 10 години, разкриха местни източници на Фрогнюз. Става дума за договор от началото на 2008 г., сключен от тогавашния кмет на града Дора Янкова.
 

Предметът на договора е „Ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветление на територията на Община Смолян” по който възложител е Община Смолян, а Изпълнител  Консорциум „Светлина” със съдружници „ЕЛМАС” ЕООД и „СКАБ” ЕООД.

 

Оказва се, че договорът е явно неизгоден за общината. Тя се е задължила  да заплаща ежемесечна такса в размер на 12523.63лв за обслужване на уличното осветление под формата на абонаментна такса, включваща 1.60 лв. за осветително тяло и 2.00лв за касета.  Всяка дейност, свързана с ремонта на осветителната мрежа се е заплащала допълнително по представен от консорциума ценоразпис.   

 

Ремонтно-възстановителните  работи по договора е следвало да се възлагат от общината, но на практика са определяни по усмотрение на изпълнителя. За нито един ремонт няма подробна документация кога, къде и кой го извършил. Няма нито един запазен дневник, в който да е отразена последователна информация за констатирани повреди, т.е. да се установи хронологията им: къде и каква повреда е възникнала, за да се съпоставят впоследствие  вложените материали, времето и лицата отстранили повредата;  няма запазен нито един дневник на дежурствата на аварийните групи; няма нито един протокол за профилактични прегледи и измервания, които да установяват както състоянието на осветителната мрежа, така и необходимостта от ремонти.

 

По Споразумението от 07.11.2008г. между Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Община Смолян, е реализиран пилотен проект за реконструкция на уличното осветление в град Смолян, финансиран изцяло от Фонд „Козлодуй”.  Проектът е одобрен през март 2009г., издадено е строително разрешение, налице са съгласувателни писма с ЕВН. Изпълнението приключва на 29.09.2009г. с Протокол за въвеждане в експлоатация. По проекта са подменени 3729 осветителни тела и осветители (лампи), 2767 конзоли и 32 касети, подменена е голяма част от ел. мрежата – 20780м кабели, поставени са 71 нови стълба с различна височина, изградена е система за автоматизирано адаптивно управление на уличното осветление с централна контролно-управляваща станция и са поставени 83 касети със сегментен контролер. В уличното осветление на град Смолян са вложени 2.4 млн. лева.

 

Гаранциите на изпълнителя за СМР са определени с наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, а за осветителите са 24 месеца за компактни луминисцентни лампи и метал-халогенни лампи със златиста светлина, 36 месеца за металхалогенни лампи и 48 месеца за натриеви лампи с високо налягане, за осветителите гаранцията е 12 години от датата на предаване на обекта.

 

За периода 29.09.2009г.-29.09.2011г. цялата подменена кабелна мрежа от над 20км., както и всички подменени осветителни тела и осветители и касети са били в гаранционен срок и са се поддържали от Изпълнителя на проекта „Димов Къмпани” ЕООД, поради което за тяхното обслужване, поддръжка и ремонт не е следвало да се заплаща и абонаментна такса, но такава е плащана – по 1.60 лв. за осветително тяло и по 2 лв. за касета.

 

През 2011г. договорът се е изпълнявал от „Елмас” ЕООД. По данни от експертизата по делото действително извършените разходи за ремонт и поддръжка на улично осветление за цялата година са  67272.00лв.,  а сумата, която  Община Смолян трябва да заплати на консорциума за същия период е  272723.16лв. при декларирана от него печалба при сключване на договора 2%-10% процента.

 

От м. декември 2011г. обслужването и ремонта на уличното осветление се извършва от изцяло от служители на Община Смолян, като е закупена и необходимата за целта техника и автовишка. Общите годишни разходи за ремонта и обслужването на уличното осветление варират между 150000-200000 лева.

 

През целия период на договора, не е осъществяван физически контрол на посоченото в двустранните протоколи. Документите за приемане на работата по обслужването на уличното осветление са подписвани без да е осъществен контрол на място във връзка с изпълнението на договора, но е изплащано допълнително възнаграждение на лицето, подписало актовете, като процент от установените в тях суми. За това съществуват и куриозни данни – на една и съща дата – 04.11.2011г. е внесена докладна записка за подлежащи на изпълнение СМР, съставен е двустранен протокол за приемането им като извършени, издадена е проформа фактура и сумата по нея е изплатена.

 

Голяма част от претенциите са по проформа-фактури които не намерили счетоводно отражение в счетоводните сметки на дружеството, и след приспадане на начисления, но невнесен ДДС формират допълнителна печалба и ощетяват ДБ.

 

През 2014г. съдружниците от Консорциума предявиха иск против Община Смолян по  който е образувано търговско дело № 78/2014г. по описа на  Окръжен съд – гр. Смолян, за заплащане на остатъка от задълженията, болшинството  по проформи-фактури, по които отново е начислен ДДС, който не е внесен в държавния бюджет.

 

Въпреки многобройните сигнали от общината до Министерството на финансите, Министерство на правосъдието и Камарата на частните съдебни изпълнители, общината продължава да бъде източвана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 14600 |20.08.2018 Само във Фрог: Скандалният отец Дионисий цъфна на церемония на тамплиерите . 1| 5537 |05.08.2018 Църковна служба срещу проклятие на 90 години беше отслужена в Самораново . 0| 9171 |04.07.2018 Най-големият син на Тина Търнър се самоуби . 0| 6366 |23.05.2018 Самолет се разцепи на две, няма загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads