Реклама / Ads
9| 8831 |31.05.2008 МИСТЕРИИ

Секретност и нецензурни рими покриха матурите

.
Отпечатаха матурите по БЕЛ, пликовете вече пътуват. МОН се подсигурява в стил "Big Brother", а зрелостниците римуват "матури" с м....и и смятат, че са фасулска работа.
 

 

Въпросителни витаят часове преди първите задължителни матури по български език и литература, оплакаха се учители. На 1 юни, неделя, в 7.45 часа в МОН ще бъде изтеглен вариантът за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Времето за работа, с което ще разполагат зрелостниците, е 4 часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с час повече.

Frognews.bg научи, че матурите по БЕЛ вече са отпечатани, а пликовете пътуват, проводени с охрана. В момента въртят тестовете за матурата по руски.

Като че ли с това се приключват пределно ясните детайли около провеждането на зрелостния изпит в утрешния ден. Директори на училища се оплакаха, че ги привикат посред нощите срещу неделя, за да получат вариантите в запечатани пликове. След това съответният директор ще се придвижи с полицейска охрана до училището си, ще постави пликовете в каса, а сутринта ще се отвори един от пликовете след официалното обявяване на изтегления вариант. Идеята на МОН е тестовете да се пазят в помещения с камери, за да няма изтичане на информация.

Ще се опази ли секретността при печатането на тестовете обаче е един от основните въпроси, защото на всички нива е намесен човешки фактор. В ръцете на печатарите са били въпросите, които зрелостниците утре ще решават. Просветното министерство твърди, че е взело всички необходими мерки въпросите за зрелостните изпити да останат в пълна тайна до отварянето им. Сградата, в която се печатат книжките с тестовете, щяла да се следи с камери. Всички служители, които участват в процеса, минат кратък тест за лоялност, т.е. били разпитвани дали имат деца абитуриенти или пък други близки, които тази година ще се явяват на зрелостните изпити. Като че ли който има, ще си признае тутакси...Ако се установял конфликт на интереси, хората щели да бъдат заменени с техни колеги, за да има пълна прозрачност. По време на печатането мобилните телефони и интернет връзката в сградата са спрени. Камерите пък ще следят да не би някой служител да направи ксерокопие на тестовете. А ако някой от въпросните служители има силна памет? Защо трябва да ги подценяваме? maturi.jpg

Отново заради сигурността квесторите, които ще пазят децата, ще научат непосредствено преди изпита в коя стая ще бъдат. Всеки тест ще е снабден с уникален баркод, съдържащ информация за ученика, за населеното място и за училището, в което се провежда матурата. В стаите ще има най-много по 15 деца и по двама квестори, а заедно с децата със специални образователни потребности ще работи учител-консултант. Въпреки това родители и учители алармираха, че заради липсата на тестове, пригодени за изпитване на хора със специални нужди, учениците с увреден слух в България ще бъдат ощетени на матурата по български език и литература. “Изпитът по български език и литература съдържа много абстрактни понятия, които не могат да бъдат обяснени на децата със специални нужди и те няма да бъдат оценени адекватно”, смята Севдалина Джонгарска, директор на училище за деца с увреден слух “Проф. Дечо Денев” - София. Преподавателите от трите специализирани училища в София, Търговище и Пловдив са на мнение, че е необходим адаптивен превод на теста по български, за да може децата да покажат възможностите си. И родители, и учители предложиха на изпита да бъде разрешено използването на тълковен речник. Нужно било върху зрелостните работи да бъде отбелязано, че са на деца с увреден слух, за да бъдат проверявани от специалисти преподаватели.

Към 1400 души се очертава да проверяват и оценяват изпитните работи; всеки един от тях ще получи около 1000 лева за труда си. (2,50 лв. ще се плаща на брой проверена изпитна работа.) Обобщената справка след изтичането на срока за подаване на заявленията за явявяне на матури сочи, че общо 76 013 ученици от 1071 училища в страната са пожелали да положат държавни зрелостни изпити. Най-много ученици са заявили за втори задължителен изпит география – 24 318, математиката е предпочетена от 13 245, биологията от 9722, а историята от 8 992 ученици. От чуждите езици най-много зрелостници ще се явят на изпит по английски – 8004. 1748 гимназисти са поискали да положат повече от два изпита. Двама ученика са заявили желание да се явят на 7 допълнителни изпита.

Матурите не са абсолютна новост в българското училище. Зрелостниците в различни периоди е трябвало да полагат между 2 и 6 писмени и 5 – 6 устни изпита. Учебните предмети, върху които най-често са държани изпити, са: български език, математика, различни чужди езици, физика, химия, история. Иначе държавни зрелостни изпити са проведени за първи път у нас през 1878 г. Зрелостниците са полагали и писмени, и устни изпити години наред, като матурите са били задължителни за всички, завършили от 1892 г. до 1965 г. През 1998 г. в Закона за народната просвета като условие за придобиване на средно образование се въвеждат държавните зрелостни изпити. Редица обстоятелства обаче водеха до тяхната отмяна през годините. Настоящият министър Даниел Вълчев обаче прояви воля и инат и най-после успя да наложи въвеждането им от тази година.

Самите зрелостници като че ли са най-малко притеснени от това, което ги очаква утре, въпреки че най-много протестираха срещу изпита. След това решиха, че тестът всъщност е фасулска работа. Вчера повечето софийски абитуренти предпочетоха да са пошляят из горещите пролетни улици, а на въпроса какво очакват от матурите, отговаряха остроумно, но нецензурно римувайки матури с едни мъжки атрибути, и прибавяха поговорката, че там където плющели м...и, не трябвало да се показва г... Остава утре да заплющят матурите, за да им лъснат и з...(нанията)!  

Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 39133 |26.05.2008 Зловещ часовник предсказва човешка смърт до секунда . 42| 14436 |24.05.2008 Азбучните истини на Кирил и Методий - скандалните разкрития на Лев Шилник . 70| 25328 |20.05.2008 Стиска ли ви да решите тест за матура по БЕЛ? Опитайте тук! . 29| 7345 |19.05.2008 На детска дискотека с пендари и коктейл „мастика-мента"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads