Реклама / Ads
19| 12453 |13.05.2020 МИСТЕРИИ

Шефът на спецпрокуратурата хвърли оставка

.
Димитър Франтишек Петров Източник: БГНЕС
Ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е подал оставка. Молбата му е била одобрена днес на заседание на прокурорската колегия във ВСС. Петров е назначен за редови обвинител в Специализираната прокуратура.
 

Временен ръководител на Специализираната прокуратура ще бъде Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура, определи още колегията.

 

Припомняме, че Франтишек започва кариерата си като следовател през 2003 г. През юли 2019 г. Висшият съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за ръководител на Специализираната прокуратура след изслушването му.  Прокурор стана известен със спирането на дело за набеждаване срещу депутата Делян Пеевски. Прекратил е досъдебното производство по случая Яневагейт, постигнал е присъдата от 1 г. условно по делото „Червей“ срещу Владимира Янева. Прокурорът се прочу и с посегателството си върху дете в училищна лавка. Мотивът за упражненото насилие е пререждане от страна на ученика. За постъпката си Франтишек получи единствено забележка от ръководството на СГП.

 

Винаги се е твърдяло, че е много близък на Иван Гешев, чийто топст той реална наследи и който днес му благодари.

"Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070'', обещава при избирането си за поста, който днес напуска с оставка.

 

"Под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите са видими. Но е възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител и заради това е подал оставка", съобщи главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС. 

 

“В специализираната прокуратура има специфики, рискът е по-голям, като например подлагане на атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси, чисто политически атаки и медийното отражение, и се стига до амортизация. Натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули, няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура, което е обяснимо”, допълни още Гешев, и благодари на Петров за работата му в Специализираната прокуратура. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5850 |26.02.2020 Четирима директори на РИОСВ хвърлили оставки, Ревизоро очаква още . 9| 13228 |30.03.2019 Дайнов: Шефът на КПКОНпирите си извади нотариален акт, който да оправи оригиналния преди 7 г. . 7| 24366 |20.03.2019 Шефът на „Артекс“ и синът му в една година стават „Мениджър на годината“ и „Достоен българин“ . 8| 6150 |30.01.2019 Банов отхвърли обвиненията на Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads