Реклама / Ads
1| 5667 |08.08.2015 МИСТЕРИИ

В. Симеонов: ВЕИ-та са лъгали безобразно

.
Валери Симеонов
Много нарушения видяхме в енергетиката в България и сега започваме да ги подготвяме по реда на щетите, които са нанесени", каза пред „Фокус” Валери Симеонов, председател на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България и съпредседател на ПГ на „Патриотичен фронт”.
 

„Естествено, едно от първите места ще е за бившата шефка на КЕВР Светла Тодорова, която е задължила НЕК да продава на много ниска цена. При положение, че към този момент НЕК е продавала на 125 лв./MW, тя ги е задължила на 30 лв. да продава т.нар. „технологични загуби” без ограничение за количеството”, каза Симеонов.

Той обясни, че по този начин Тодорова е нанесла щета на бюджета в размер на 52 млн. лв. Други нарушения са свързани с работата на възобновяемите енергийни източници.

 

„При тях имаме покриване на обстоятелството, че са използвани европейски средства, с цел получаване на максимална цена на цялата електроенергия, която се продава от ВЕИ-то. Докато съгласно нормативните документи, те трябва да получат висока цена само за този процент, който е тяхното участие в инвестицията. А много често ВЕИ-тата с 20% собствено участие и 80% Европейски средства, са декларирали, че цялата инвестиция е тяхна и са получавали висока цена на цялата електроенергия, която са продавали. С други думи, лъгали са безобразно”, смята Симеонов. Друго нарушение е свързано с надписани фактури за произведено електричество от ВЕИ.

 

 Според депутата са открити многобройни случаи, когато се произвежда едно количество електроенергия, а се продава и фактурира доста по-високо количество към НЕК. Симеонов съобщи, че сред другите нарушения, които ще бъдат дадени на прокурор са свързани с ВЕИ-та, които без притеснение са произвеждали и продавали ток, без да имат задължителните разрешение от ДНСК за въвеждане в експлоатация. „В НЕК също сме се натъкнали на огромни безобразия. „Там имаме не само каквато и да е липса на проверки, което си е тяхно задължение, имаме даже и сведения, че бившата шефка на НЕК е прехвърлила част от своите задължения на съпруга си, който няма нищо общо и не е държавен служител. Просто е стоял в кабинета и е разписвал, та даже и техният шофьор е вършил тези неща”, каза Валери Симеонов.

 

По неговите думи, ДКЕВР и на НЕК, Енергийният системен оператор и Министерство на енергетиката са имали задължението да бъдат преграда за едно такова ограбване, но не са си вършили работата. Според него най-много нарушения са допуснали ДКЕВР. Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България ще направи проверка за нарушения от 2008 година досега. Според Симеонов тази информация се обработва в момента и излизат много данни, които скоро ще бъдат огласени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4959 |07.08.2015 Наши моряци гладуват и бедстват край бреговете на Испания . 13| 9214 |06.08.2015 Митрополит Николай анатемоса пловдивския кмет . 11| 8709 |05.08.2015 Прокуратурата захапа ген. Шивиков с още 2 обвинения . 1| 6298 |04.08.2015 Рак на половите органи ще мори България през 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads