Реклама / Ads
2| 6017 |24.03.2017 МИСТЕРИИ

Скандал! Сарафов погна следствието през Инспектората на ВСС

.
Борислав Сарафов
Инспекторатът е започнал проверка на националното следствие по сигнал на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, съобщава сайтът De Fakto.
 

Сарафов е взел на мушка НСлС по повод делото за трагедията в Хитрино. Сигналът е внесен на 14 март – ден след като следователят Страхил Каменички е обжалвал пред Софийския апелативен съд прекратяването на гражданско дело, заведено от него срещу зам.-главния прокурор за отправени обиди на служебно съвещание по „Хитрино”.

 

В сигнала до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, цитиран от сайта Offnews, Сарафов е поискал проверка, „при която да се установи дали с действията, респективно бездействието си, директорът на НСлС г-н Евгени Диков и следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес“.

Сарафов заявява също, че 10 дни след трагедията в Хитрино, при която на 10 декември м.г. след преобръщане на цистерни взрив изпелели хора и домове, е бил командирован от Сотир Цацаров на място да организира разследването след „ежедневни оплаквания” от наблюдаващия прокурор Маргарита Георгиева. Включително, че командированите в Шумен следователи от НСлС са липсвали и така „не можеше да се осигури ритмичност“ за огледи, събиране на доказателства, разпити на свидетели и др. неотложни следствени действия.

 

„Докато хората не можеха да стигнат до домовете си и ходеха с придружител да видят какво е останало от живота им и да нахранят животните си, разследващите не са си давали много зор, когато изобщо са били на мястото на трагедията да работят”, пресъздава още оплакванията Сарафов. Заявява и че първоначалните огледи на катастрофата за събиране на горещи доказателства са били извършени от следователи от Следствения отдел към Окръжна прокуратура в Шумен, а не от НСлС, понеже директорът на Националното следствие Евгени Диков не създал необходимата организация.

 

Според зам.-главния прокурор краткото време за събиране на доказателства принудило наблюдаващия обвинител Маргарита Георгиева да действа на ръба, че и отвъд закона, възлагайки на некомпетентни по закон магистрати да извършат огледи, а след това със задна дата да официализира процесуално-следствените действия с възлагане на отделни огледи на НСлС. Сарафов пише още: „От няколкото проведени при главния прокурор съвещания с ръководството на НСлС – директорът Диков и неговите заместници Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, останах с дълбокото впечатление, че зам.директорът Пенев е в извънпроцесуални и нерегламентирани отношения с управителя на търговско дружество „Булмаркет“ Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак.

 

С други думи, внушението е, че националното следствие е обрекло делото на неуспех.

Случва се, след като в началото на годината следователи от НСлС сигнализираха етичната комисия на Върховната касационна прокуратура за недопустимо поведение на Сарафов на оперативна среща в Шумен, дни след трагедията в Хитрино. А Страхил Каменички от НСлС заведе гражданско дело в СГС срещу зам.-главния прокурор за непозволено увреждане, в което му поиска 26 000 лв. обезщетение, както и частно наказателно дело за клевета в шуменския районен съд. Каменички цитираше обиди на Сарафов към следователите, че са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго. И специално към него, че „имал заешко сърце”, понеже не бил повдигнал обвинения на „двама убийци” (двамата машинисти на дерайлиралия влак), докато са били в психиатрични заведения в Русе, когато провеждането на процесуални действия с тях е невъзможно.

 

Съдия Любомир Василев от СГС прекрати гражданското дело, защото, според него Сарафов действал като прокурор и имал имунитет и срещу търсене на гражданска отговорност. На 13 март това определение е оспорено от Каменички пред Софийския апелативен съд.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4416 |22.02.2017 Софиянци погнаха ромите в ”Красна поляна” . 0| 3547 |23.01.2017 Прокуратурата погна депутата, който затвори улица . 2| 3784 |13.01.2017 Симеон Дянков се яви в Следствието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads