Реклама / Ads
1| 4847 |15.01.2017 МИСТЕРИИ

Скандален сръбски влак не влезе в Косово

.
Пътуващият към Косово влак на сръбските железници с надпис ”Косово е Сърбия” беше спрян на границата по нареждане на сръбския премиер Александър Вучич, предаде Би Би Си. Той заяви, че косовските власти са смятали да арестуват машиниста и пътниците, макар че по думите му ”става въпрос за влак, а не за танк”.
 
"Целта беше да се провокира конфликт... на територия, която ние смятаме за своя." - обобщи Вучич.

Той коментира, че е предприел тази мярка, за да запази "живота и свободата на хората", да предотврати още по-голям конфликт и да покаже, че страната му иска мир.

Същевременно Вучич обвини косовските сили на реда, че са се опитали да минират линията, по която е трябвало да премине влакът.

От полицията на Косово отхвърлиха обвиненията, като заявиха, че железопътната линия е проверена 4 пъти, но не са намерени взривни устройства.

Премиерът на Косово - Иса Мустафа, на свой ред заяви, че спирането на влака е било правилно.

"Убеден съм, че спирането на влака беше правилно решение, нямаше да му бъде позволено да влезе на територията на суверенната република Косово." - коментира Мустафа.

Той добави, че изразил безпокойството си от ставащото пред представители на САЩ и ЕС.

По-рано косовският президент Хашим Тачи призова влакът да не бъде допускан на територията на страната.

"Този влак е поредната провокация и властите на Косово трябва да използват всички законни средства, за да го спрат незабавно." - написа той в социалната мрежа Facebook.

Недоволството срещу влака беше предизвикано от разположения върху композицията надпис "Косово е Сърбия", както и от изображенията на сръбски светини и културни обекти във вагоните. Вътре е изписан същият надпис, както и отвън - "Косово е Сърбия", само че многократно, на 21 езика, сред които и албански.

Вчера произведеният в Русия дизелов локомотив потегли от Белград към столицата на сръбския анклав в Косово - Косовска Митровица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3756 |05.01.2017 Задържаха член на ПКК при опит да влезе в България . 0| 3746 |15.12.2016 ДБГ: Ако антикорупционният закон не влезе в НС, няма кабинет . 2| 4027 |10.12.2016 Местан сигурен, че ще влезе в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads