Реклама / Ads
1| 6550 |04.08.2014 МИСТЕРИИ

Смъртоносната Ебола ни дебне на един полет разстояние?

.
Смъртоносният вирус ебола може да бъде използван от терористи за създаването на мръсна бомба, способна да убие голям брой хора във Великобритания, опасяват се английски експерти.
 

 

Страховете идват на фона на тревожната ситуация в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, където 728 души са починали от февруари насам от вируса, а над 1300 са се заразили според официалните данни. Броят на потенциално заразените обаче е почти непроследим, тъй като заразата се разнася предимно в отдалечени селски райони, между население с ниска здравна култура и със специфични традиции. Откриването и преглеждането на всички, които са имали контакт с болните, е почти неизпълнима задача. Друга трудност е това, че еболата първоначално може да бъде объркана с много други болести като малария, тиф и др.


Вирусът на ебола е сред най-коварните в света, болестта е силно заразна, а развитието й е изключително бързо и смъртоносно в до 90 % от случаите. Инкубационният период е между 2 и 21 дни. Първите симптоми са грипоподобни - главоболие, температура, диария и повръщане. По тях болестта лесно може да бъде объркана с други подобни зарази - малария, тиф, чума. След заразяването коварният вирус поразява имунната система, а нанесените щети водят до увреждане на кръвоносните съдове. Така в крайна сметка може да се стигне до разкъсване на кръвоносни съдове, вътрешни и външни кръвоизливи и органна недостатъчност, която да доведе до смърт. Сред най-страшните гледки могат да са кървене от очите, венците и ушите.


Лекуването на вируса е не по-малко предизвикателство дори за най-добрите специалисти, посветили живота си на изследвания на болестта. Въпреки постоянните разработки за ваксини и лекарства против ебола, досега няма одобрен лек или ваксина срещу болестта. Така единственото, което остава на лекарите е, да извършват поддържащо лечение. Сред най-популярните практики е рехидратирането и инжектирането на пациентите с препарати, богати на електролити, които да се борят с обезводняването от треската и диарията. За излекуването се разчита имунната система да се пребори сама с вируса. Така излекуваните практически са късметлии с по-здрава имунна система. Но лекарите уточняват, че колкото по-рано бъде хванат вируса и започне лечението, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

 

Организацията „Лекари без граници" междувременно предупреди, че смъртоносният вирус може да стигне Европа. В събота на извънредна среща на трите западно-африкански страни, най-тежко засегнати от смъртоносната епидемия – Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, взеха решение да изолират епицентъра на епидемиологичния взрив в Западна Африка с полиция и войска. Макар че „Лекари без граници" вдигнаха тревога, че вирусът е на един полет разстояние от развитите държави, Световната здравна организация не препоръчва ограничаване на пътуванията или затваряне на границите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7203 |01.08.2014 Рекордно ултравиолетово излъчване за Земята . 3| 10104 |30.07.2014 Oгромни дупки се появяват мистериозно в Сибир . 3| 9220 |29.07.2014 Учени: Идва краят на ръкостискането . 0| 6493 |28.07.2014 През 2012-а Земята била на косъм от изпепеляващ апокалипсис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads