Реклама / Ads
16| 9662 |26.04.2020 МИСТЕРИИ

Собственици на луксозни автомобили не са отчели нито стотинка доход

.
Националната агенция за приходите проверява 10 физически лица, собственици на луксозни автомобили като Rolls-Royce, Bentley и Porsche, които не са декларирали никакви или почти никакви приходи. Това съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров. Данъчните ревизии са започнали преди три месеца и още не са приключили.
 

Пред последните 3 години приходната агенция е извършила 55 ревизии и около 400 проверки на граждани и фирми, които притежават скъпи коли. В следствие на тях са установени неплатени данъчни задължения в размер на 2,3 млн. лв. Наложени са и корекции за общо 10 млн. лв. на дружества, които декларират, че са на загуба, а в същото време купуват луксозни автомобили, пише още "Сега".


НАП е установила още неплатено ДДС на скъпи автомобили за общо 250 000 лв. Когато фирма закупи кола от друга държава, тя има възможност да предпочете да се начисли ДДС у нас, а не в страната, откъдето е купено возилото. Впоследствие обаче някои дружества не го правят.


Често Rolls-Royce, Bentley и други скъпи леки автомобили на българския бизнес периодично се вадят в общественото пространство от институциите, припомня още "Сега". През април м.г. приходната агенция обяви, че започва проверки на 400 души, които са купували луксозни стоки, без обаче да отчитат доходи.


"В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има една видима диспропорция - нула лева доход и относително висок разход, който трябва да бъде обяснен", коментира тогава говорителят на НАП Росен Бъчваров.


Година по-рано пък бившият главен прокурор Сотир Цацаров нареди акция "Комар" за луксозни къщи и коли. През януари 2018 г. държавното обвинение започна проверка на 365 собственици на скъпи имоти и луксозни коли, купени през 2015 г. и 2016 г. Не стана ясно обаче как завърши разследването на прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5268 |15.12.2019 Собственици на имоти блокират Ломско шосе . 2| 8168 |18.05.2018 Най-крадените марки автомобили у нас са ”Мерцедес” и ”Фолксваген” . 17| 14002 |18.04.2018 Путин се качва на руския Ролс Рой – луксозният „Кортеж“ . 2| 5290 |30.06.2016 Собственици на ВЕИ: По-добре Сталин и Хитлер, отколкото Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads