Реклама / Ads
11| 17880 |24.01.2019 МИСТЕРИИ

Според мълвата в БНТ: Удариха Валя Ахчиева заради разследването й за „Юнион Ивкони“

.
Предваването „Открито“ по БНТ на Валя Ахчиева е свалено от ефир заради разследването срещу близката до властта транспортна фирма „Юнион Ивкони“. Това се носи като мълва в коридорите на телевизията. Вчера оттам бе разпространено съобщение, от което се разбра, че ще се прави конкурс за ново разследващо предаване, понеже това на Ахчиева било с нисък рейтинг.
 

Няколко неща озадачиха публиката. Първото е, че преди известно време шефовете на БНТ сами решиха да преместят „Открито“ в неделя вечер заради високия обществен интерес. Това противоречие показва, че зад „свалянето“ на Ахчиева прозират съвсем други интереси. Ако съберем две и две ще се види, че преди месец без каквито и да е обяснения бе свалено предаването на Ахчиева, посветено на „Юнион Ивкони“. В него трябваше да се разбере защо контролният оран в лицето на Изпълнителна агенция  „Автомобилна администрация“ не налага наказания на въпросната фирма, въпреки драстичните нарушения, установени по искане на Върховна административна прокуратура.


Именно заради тези нарушения, държавното обвинение два пъти поиска да се отнеме лиценза на фирмата. От Автомобилна администрация, обаче си затвориха очите за настояването на държавното обвинение. Според наши източници в момента се готви уволнението на поредния „бушон“ в агенцията, само и само да се тушират нещата с проверката на транспортната фирма. Любопитното е, че след като на бял свят Ахчиева разказа в „Открито“ за проблемите във фирмата, тя започна ударно да се рекламира по радиото и телевизията. В същото време се затишиха нещата и около проверката в прокуратурата, която само за един инцидент с автобус на компанията, бе открила над 40 нарушения.


Очаква се новият конкурс в БНТ за ново разследващо предаване да бъде проведен в края на март. Двете предстоящи изборни кампании ще спънат старта на предаването, тъй като месец преди избори тези формати се спират по регламент. Така, обаче ще се наруши и общественият ангажимент на БНТ да информира обществото за наболели проблеми. Правеше впечатление, че разследванията на „Открито“ винаги се базираха на документи.


През последните години много журналисти бяха свалени от ефир заради острото им перо и неудобните за властта въпроси, които задават - Люба Кулезич, Сашо Диков, Мартин Карбовски, Васил Иванов, Ани Цолова, Георги Коритаров. Единици разбраха накъде духа вятъра и  успяха да се "култивират" в проправителствени медии.  Други пък, като Огнян Стефанов, Мирослав Иванов и Соня Колтуклиева, са подложени на гонения от страна на прокуратурата и НАП, заради това, че въпреки всичко,  продължават да вървят с рогата напред.  През миналата година България беше наредена на 111-то място по свобода на словото.  След саморазправата с неудобните журналисти и последните промени в Закона за защита на личните данни, които дават зелена светлина за тотално  преследване на медиите,  ще  видим колко още ще паднем към дъното.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8999 |30.11.2018 Според Цачева, килията на Иванчева и Петрова е о`кей . 0| 5647 |21.02.2017 Баща и син загинаха, колите им се удариха челно . 1| 8551 |18.08.2014 Каква е кармата ни според рождената дата . 6| 8121 |16.11.2013 Краят на света след 3 м. според скандинавската митология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads