Реклама / Ads
10| 9316 |06.12.2012 МИСТЕРИИ

Страх и паника в Русия покрай края на света

.
Руснаците, за които знаем, че са суеверен народ, живеят от месеци насам с мисълта за наближаващия край на света. Русия е до такава степен завладяна от психозата, че московската върхушка се видя принудена да се намеси.
 

"Вече сме накупили храна и водка. А като му дойде времето, ще се отправим към бункера и тържествено ще затворим вратата", разказва студентът от Днепропетровск Андрей Илченко. Той и няколко негови приятели са планирали нещо като последната "тайна вечеря" - така младите хора искат да отбележат края на света, който щял да настъпи на 21 декември, според календара на маите.

Руснаците и украинците, за които знаем, че са много суеверни, живеят от месеци насам с мисълта за неизбежното събитие. Съобщенията в медиите за вероятния край на света будят у тях истински страх. И вестникът в малкото руско градче Омутнинск не пропуснал да оповести предстоящия апокалипсис. Местните хора реагирали светкавично - за отрицателно време лавиците на всички магазини били празни. "Виновни" за това са редакторите на местния вестник, които пропуснали да отбележат, че статията е шега.

Страхът от зловещите предсказания

Русия се оказва до такава степен завладяна от психозата, че правителството се принуди да излезе със становище. Разполагаме със сигурни информации, че апокалипсисът няма да настъпи на 21 декември, обявиха от Министерството за гражданска защита. Неговият ръководител Владимир Пучков се опита да успокои сънародниците си с думите: "Абсолютно доказано е, че глобалните катастрофи се случват на около 10-15 милиона години". Правителственият вестник "Российская газета" публикува декларацията на първа страница.

Намеси се и влиятелната православна църква. "Краят на света естествено ще настъпи и това може да се случи всеки момент, но няма да е на 21 декември", каза известният духовник Всеволод Чаплин /определен от американското списание "Тайм" като "мъжа, който победи Pussy Riot"/.
Покрай предсказанията за наближаващия край на света подземните бункери се радват на небивал интерес

Междувременно обаче не минава и ден, без вестниците и телевизиите да пускат по някой нов слух за приближаващия край на света. Всички тези информации за апокалипсиса така объркали един 19-годишен младеж от град Долгопрудни, че в паниката си той наранил тежко четирима души, сред които едно 3-годишно дете.

Там, където краят на света вече е започнал

Обезпокоени от това и други подобни изстъпления, народните представители от Думата излязоха с призив към държавните телевизии да подхождат "по-отговорно" към страховете на хората. Хиляди измамници, както и самозвани магьосници и ясновидци се възползват от темата и злоупотребят с доверието на хората, предупреждават депутатите. И наистина - зловещите предсказания носят добри пари. В сибирския град Томск една фирма предлага "Пакети за оцеляване", а местата в подземните бункери се радват на небивал интерес.

Роман Виланд, шеф на московската метеорологична служба, отвръща на всичко това с ирония: "В някои региони на Русия краят на света вече е започнал - в градове като Мурманск или Норилск вече няма и минута дневна светлина", казва той на шега, имайки предвид феномена, който се получава всяка година на север от Полярния кръг. "По наши изчисления в Норилски краят на света ще отмине на 11 януари - тогава градът отново ще бъде озарен от светлина", допълва Виланд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12139 |04.12.2012 Богомил Герасимов: Маите не предсказват края на света! . 8| 9876 |30.11.2012 Научна конференция: До 1 г. военни ще инсценират нападение от "извънземни" . 120| 42793 |29.11.2012 Как се става вампир? . 11| 6704 |28.11.2012 Загадките около смъртта на Арафат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads