Реклама / Ads
5| 26400 |02.02.2014 МИСТЕРИИ

Убиецът от "Белите брези":Лежах в затвора вместо виновните

.
Отговорни за това, че няма посочени виновни за престрелката в кв. „Бели брези“ преди 20 години, са главните действащи лица – Ботьо Ботев и Григор Вълков, които имаха интерес да потулят всичко. У служителите на МВР остава едно усещане за липса на справедливост и наказание за виновните за смъртта на две барети. Това заяви адвокатът Лъчезар Таков в предаването „На светло“ по Нова телевизия по повод 20-та годишнина от престрелката между полицаи и барети в столичния квартал.
 

Той разкри и предисторията на инцидента. По думите му, шефът на сектор „Убийства“ към ДНСП Ботьо Ботев и колегата му Григор Вълков са били привикани във фаталния блок от Иван Иванов – дясна ръка на Иво Карамански, за да обясняват защо подземният бос е вкаран в затвора. Според него, срещата на полицейските шефове с Иванов, които са били пазени от три барети в цивилни дрехи, е „операция за запазване на живота и физическия интегритет на Иво Карамански“.

Във фаталната вечер на 14 януари 1994 година, трите барети, охраняващи срещата - Марин Чанев, Георги Георгиев-Индианеца и Христо Билев, облечени като цивилни, започват престрелка с колегите си полицаи от СОБТ – Митьо Петров. Христо Христов и Димитър Смилянов. Ченгетата били повикани от живеещи в блока, които видели автоматите на баретите.

Напред са Митьо Петров и Димитър Смилянов, следвани плътно от Христо Христов. Тримата се качват пеша по стълбите. Преди да стигнат до баретите, лампите изгасват. Междувременно Христо Билев чува стъпките и решава да презареди. В този момент Митьо Петров и Димитър Смилянов започват да стрелят. Със стени сили Чанев вади служебната си карта и я показва, след което издъхва.

Адвокат Таков обясни, че отговорност носи и командирът на поделението Красимир Петров, който очевидно не е знаел къде и защо отиват служителите му. За такава акция трябва да има писмена заповед на министъра на вътрешните работи, а такава няма.

Според адвоката, Митьо Петров и колегите му влезли в блока „като башибозук“. По думите му, това е „уникален гаф на МВР‘, който задминава дори изцепките на един от последните министри, „известен със своя нисък интелект“.

Думите на защитника бяха подкрепени от бившата барета Васко Димитров. Той пък посочи, че знаково за фаталния инцидент било масовото напускане на много барети по това време, сред които братя Галеви, Алексей Петров и други.

Той определи като недопустима некоординираната атака на полицаите в блока. Според него, те не са действали професионално. Димитров директно се нахвърли върху Митьо Петров и му каза, че е той е със слаба психика. „Как може да стреляш по някого, без да знаеш по кого?“, попита той. Освен това, „някои малоумник от МВР“ снабдил ченгетата с дебалансирани патрони, които нанасят много тежки поражения.

Баретата определи действията на полицаите като „супер непрофесионализъм и слаба психика. Само слабият човек може да стреля безразборно“.

Митьо Петров, който е единственият отсъден за трагедията и е лежал три години в затвора за предумишлено убийство, се оправда, че във въпросната вечер видял срещу себе си „цивилни хора, които стреляха по мен“.

„Отидохме, защото някакви младежи казаха на отдельонния командир, че някакви мъже са влезли в блока с автомати“, каза той. Всъщност Петров и колегите му не знаели какво се случва там, а едва след трагедията Ботьо Ботев му обяснил.

Петров изтъкна, че според следствието всички участници в престрелката – и полицаи и барети, са били в неизбежна самоотбрана.

„Лежах вместо виновните“, смята ченгето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12775 |01.02.2014 Маджо опитал да откупи сина на Венци Стефанов с половин милион евро . 2| 7686 |29.01.2014 Вкочанени гълъби падат от небето . 5| 8944 |25.01.2014 Коза Ностра планирала да взриви кулата в Пиза . 13| 9460 |22.01.2014 Съдът тайно оправда съден за убийството на Луканов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads