Реклама / Ads
5| 7162 |21.02.2015 МИСТЕРИИ

Учени: Газираните напитки могат да са смъртоносни

.
Любителие на газирани напитки са застрашени от рак значително повече от останалите хора. Става дума за тези, които изпиват по бутилка от 0,5 л на ден и повече. Газираните течности съдържат особено опасната канцеогенна съставка 4-метилимидазол, пише специализираното издание Zee News.
 
Това е крайно вреден страничен продукт на карамеления оцветител.  

Това е било известно и досега, но според резултатите от последното изследване в САЩ около 44-58% от хората над 6 години изпиват минимум по 0,5 литра някаква газирана напитка. Анализът на 11 от най-популярните марки на пазара (в заведения, кафенета, офиси, места за бързо хранене и пр.) показал, че опасността е напълно реална. Учените се опитали да повлияят на производителите да изписват на етикетите съдържанието на вредната съставка, но получили категоричен отказ. Освен това нито една фирма не се оказала от смъртоносния оцветител.  

Изследването, което продължило цяла година, показало още една тревожна тенденция. Канцерогенното вещество не просто съществува в различни напитки, но присъства постоянно в най-разпространената и рекламирана световна марка. На всичкото отгоре се оказва, че нито в САЩ, нито в по-голямата част от европейските страни има приет стандарт за лимит на 4-метилимидазол в храните и напитките.

Веществото е жълтеникаво на цвят и твърдо. Получава се най-често при процес на карамелизиране. Уикипедия съобщава, че 4-метилимидазол се съдържа най-вече в тъмната бира, Coca-Cola, Pepsi и Dr. Pepper, където съдържанието е повече от 100 мкг в 300-милилитрова бутилка.

През 2011 г. производителите на газираи напитки изразили своите резерви по отношение на научните изследвания, аргументирайки се, че досега раковата опасност е доказана само върху лабораторни мишки и плъхове. Година по-късно обаче Соса-Соla Pepsi обявили, че променят състава на оцветителя за някои щати в САЩ, най-вече в Калифорния, където властите предприели мащабна кампания по информиране на населението за опасностите, които дебнат в бутилките с разхладителни. В Европа обаче производството е по стария модел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9501 |30.11.2014 Учени: Александър Велики е погребан в Амфиполис . 1| 9301 |29.11.2014 Учени: Златното руно е съществувало, не е измислица . 0| 5755 |17.09.2014 Чешки учени: Създадохме суперхрана . 3| 9221 |29.07.2014 Учени: Идва краят на ръкостискането

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads