Реклама / Ads
Frognews
5| 5579 |09.06.2014

Уникално! Български нановлакна свързват Земята с Луната

.
Само 3 грама от нановлакната, разработени от учените в Лаборатория „Биоактивни полимери“ към БАН, са достатъчни, за да свържат Земята с Луната, разстоянието между които е около 384 хил. км.

Иновативните материали от природни и синтетични полимери, получени от тези свръхтънки влакна чрез авангардната нанотехнология „електроовлакняване“, са с възможности за широко приложение в областта на медицината, отбраната, козметиката, електрониката, земеделието и др. Те могат да се използват за лечение на рани, подложки за тъканно инженерство, импланти, специални защитни военни облекла и др.

 Нановлакната и изработените от тях материали бяха представени днес на специална изложба в сградата на БАН, която е посветена на 145-годишнината на Академията и на 25-годишнината на Лаборатория „Биоактивни полимери“. Експозицията бе открита от Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и чл.-кор. Илия Рашков, под чието ръководство в лабораторията се разработва иновативната технология.

 

Технологията „електроовлакняване“ се прилага от учените в лабораторията от 10 години чрез уникални собствени апаратури, които позволяват да се отлага микро- или нановлакнест нетъкат текстил върху определена повърхност с различна големина и форма. Чрез електроовлакняване е възможно да се направи превръзка директно върху открита кожна рана. Процедурата не е болезнена и позволява в превръзката да се вложат подходящи лекарствени средства, които да въздействат възможно най-ефикасно върху наранения участък. От друга страна материалите са много ефективни и в потискането на развитието на патогенни бактерии.

 

Новите полимерни материали могат да се използват широко и в селското стопанство, като в тях се включват полезни за растенията микроорганизми и се овлакняват корените, стъблата и листата на различни земеделски култури. Така растенията се предпазват от различни вредители и неблагоприятни външни условия, без да се пречи на тяхното подхранване, тъй като материалът е пропусклив за торовите разтвори.

 

Към момента с тези материали у нас се работи само на ниво експериментална дейност, но според учените от Лаборатория „Биоактивни полимери“ практическото им приложение е напълно възможно в близко бъдеще и е въпрос на инвестиция от страна на индустрията. Учените продължават да работят върху различни области на реализация на своите разработки чрез намирането на различни решения за усъвършенстване на апаратурите за електроовлакняване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Скрити символи в българските левове ни носят беди 7| 13864 |07.03.2014 . Българскитe служби и Чаплин замесени със самозапалилата се българка 6| 10574 |08.01.2013 . Българските депутати в прегръдката на Сатаната 19| 10084 |06.12.2011 . Тайната на българския математически ген 14| 11737 |22.01.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ