Петък, 22 Февруари 2019, 13:03
Frognews
2| 5824 |16.05.2007

Устройството Антикитера

.
На 17 май 1902 г. гръцкият археолог Валериос Стаис открива устройството Антикитера (вж. снимката), което се счита за древна механична аналогова изчислителна машина, чиято цел била да се определят астрономически местоположения.
Открит в останките на потънал кораб до гръцкия о-в Антикитера, намиращ се между Китера и Крит, механизмът Антикитера се счита за конструирана в Древността механична аналогова изчислителна машина (за разлика от съвременните изчислителни машини, които са цифрови), която е била изобретена с цел изчисление на астрономически движения. Съвременните анализи показват, че тя е създадена между 150 – 100 г. пр. н. е.

През 1900 г. гръцки гмуркач открива останките на древен товарен кораб до о-в Антикитера. От него са извадени няколко статуи и други артефакти, но механизмът Антикитера е открит едва на 17 май 1902 г. от археолога Валериос Стаис, който първоначално го взима за парче камък. По-прецизните изследвания показват, че камъкът всъщност е богато украсен бронзов механизъм, който преживял корабокрушението, но бил счупен на три основни части и около дузина по-малки фрагмента и по времето на откриването си е силно корозирал и загубил дървената си рамка. Машината е изписана с над 2000 знака, повечето от които са дешифрирани чак след едно столетие.

Професор Майкъл Едмъндс от Университета в Кардиф, който изследвал обекта, отбелязва, че устройството е уникално, единствено по рода си и е не само много красиво, но и астрономически издържано. Произходът на механизма е загадка, както и причините, поради които се е озовал на римски кораб, след като безспорно е изработен в Гърция. Една от хипотезите гласи, че е бил конструиран в академията на древния философ-стоик Посидоний на о-в Родос, която по това време била считана за център на астрономическата и инженерната наука. Учените спекулират, че устройството може да е било плячкосано от острова заедно с други предмети, за да се финансира триумфът на Юлий Цезар.

Механизмът Антикитера е забележителен и с високото си ниво на миниатюризация и сложността на отделните му части, които са съпоставими с часовниците от XVIII век, например. Машината изчислявала координатите на Слънцето, Луната и други небесни тела, познати на древните гърци, след като й били зададени минали или бъдещи дати. Предполага се дори, че уредът се е базирал на хелиоцентричната система, а не на възприетата по онова време геоцентрична система на Аристотел. Първоначално се разработват няколко хипотези за това какво е било предназначението на устройството – то може да се е ползвало за астрологически изчисления, за определяне на слънчевите и лунните затъмнения, за определяне на дните за религиозни презници и т.н.

Подобни машини се споменават и в трудовете на древните автори. Цицерон споменава две такива устройства. Едното било конструирано от Архимед и донесено в Рим от генерал Марк Клавдий Марсел след падането на Сиракуза през 212 г. пр. н. е. То можело да покзва движенията на Слънцето и Луната и още пет планети. Другият подобен механизъм бил изобретен от Посидоний. Свидетелствата на Цицерон сочат, че в миналото тази изчислителна машина не е била единствена по рода си, а е била част от елинската култура и технологията е била пренесена към по-късни исторически епохи – подобни устойства били конструирани от мюсюлмански учени през средновековието.

На 21 октомври 2005 г. в Атина е обявено откриването на още части от машината, като така фрагментите достигат общ брой 82. Към 30 май 2006 г. вече са разшифровани към 2000 знака или 95% от запазените надписи на гръцки по повъхността на устройството Антикитера. Тези открития хвълят нова светлина върху предназнчението на уреда и по време на международната конференция на 30 ноември и 1 декмври 2006 г. в Атина е потвърдена функцията му на астрономическа изчислителна машина или планетарий, която пресказва движенията на небесните тела, както и лунните фази, слънчевите цикли и др., като за различните астрални обекти отговаря отделен набор механични приспособления.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдът пусна 4 от 6 задържани за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове 0| 2611 |21.02.2019 . Фейсбук: Ожалихме Лагерфелд по-сърцато от Апостола 2| 4039 |19.02.2019 . 25-годишна роди седем близначета в Ирак 0| 3319 |18.02.2019 . Фрогоко: Содом и Гомор* в наши училища, евроанкета съдържа графа за ”друг” пол 14| 5770 |21.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах