Реклама / Ads
3| 6397 |26.11.2013 МИСТЕРИИ

"Вампирите" привличат туристи

.
Разкопките, при които са открити нетипични гробове като този на "созополския вампир" могат да привлекат туристи и държавата трябва да работи в тази посока. България трябва да направи, така че родните археологически паметници да заемат своето достойно място, смята археологът Николай Овчаров.
 

"Нужна е реклама, а работата на чиновниците по министерствата се е свеждала до обикаляне на туристическите борси. На подобни изложения българският щанд обикновено се намира до този на Гърция и Турция и изглежда като мъничка шатра", подчерта проф. Овчаров и допълни, в рекламата трябва да се стъпи на неща, които да заинтригуват туристите като митологията. Археологът напомни, че през миналата година е избухнала бомбата със "созополския вампир", последвало е и откритие на подобен вампир в близост до Велико Търново. В началото новината не е била експонирана, но в последствие се е превърнала в лавина като в рамките на месец се е вдигнал шум заради металния предмет, който е забит в скелета. Според проф. Овчаров става дума за ритуал против вампирясване, но това не е чак толкова рядък момент при погребенията, но по-интересното е, че върху това погребение National Geographic прави цял филм.

"Тази година на Перперикон открихме поредния "вампирски гроб". Става дума за некропол от 13-14 век", заяви проф. Овчаров, който е открил и гроб, при който е наблюдавано отклонение, в което е открита майка, която е прегърнала дете. Това е рядко срещано, но проф. Овчаров попада за трети път на такъв случай. В друг нехарактерен гроб са погребани трима души. В този случай става дума за семейство на еретици.

Друг интересен обичай е този с монети в устата на покойника – обичаят идва от Древна Гърция, но се запазва и в християнството. Между 13-ти и 16-ти век този обичай все още съществува. През септември проф. Овчаров попада и на друг случай, който е подобен на созополския. Когато находката е разчистена, се вижда, че лемежът е забит малко над сърцето. Ключицата се е счупила и костта е щръкнала нагоре.

Последвал е интерес от авторитетни издания като "Daily telegraph" и "Independent", чиито екипи след няколко дни са били на място, а след това е публикуван материал, като водещо заглавие. Скоро са пристигнали и журналисти от американското издание "Time", а голяма статия е излязла и в "Daily mail".

"В рамките на няколко дни излязоха 5 публикации в най-големите британски и американски вестници. След това започва и препечатване в целия свят – както във вестници, така и в авторитетни археологически сайтове", поясни проф. Овчаров и отбеляза, че публикации е имало и в държави като Австралия, Нова Зеландия, дори и на остров "Фиджи".

Според археолога нещата добиват огромен интерес. Заснет е и филм с втората по големина японска телевизия. По време на филма "Големите феномени" е възстановен скелетът и ритуала. Предстои филмът да бъде излъчен през декември. Японската телевизия е заснела и български обичаи, които за уникални. Става дума за езически обичай, с който се опазван мъртъвците от евентуално вампирясване и се практикува все още във видинско.

"Тази езическа традиция се запазва и след приемане на християнството, а 10-15% от средновековните гробове имат известни отклонения от обичайните погребални ритуали. Най-често те са срещани в планински и полупланински региони, а обичаите против вампирясване са практикувано често и по време на Османското владичество. Сред тях са опалването на гробната камера и връзване на крайниците с въжета", допълни проф. Овчаров и продължи: "Изследването на тези обичаи показва, че се съхраняват във фолклора и до наши дни. Смятало се е, че от вампирясване са застрашени хора, умрели не по реда си – при насилствена смърт или самоубийците. Във вампири могат да се превърнат и обикновени покойници, при неспазването на погребалните ритуали".

Проф. Николай Овчаров коментира и закона за културното наследство. Според него трябва да се узаконят досегашните колекции и занапред да има засилен контрол върху произхода и придобиването на археологически предмети. Необходима е и регистрация на частните колекции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8849 |25.11.2013 Митрополит Кирил бил удушен, не удавен? . 6| 11925 |24.11.2013 Професор от САЩ като Дънов: Има живот след смъртта . 2| 8007 |23.11.2013 Кирсан Илюмжинов си говори с Ванга . 3| 8587 |22.11.2013 Глобалното затопляне започнало преди хиляди години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads