Реклама / Ads
0| 4424 |09.02.2017 МИСТЕРИИ

ВАС: Новите критерии за лечение на хепатит С са животозастрашаващи

.
Новите критерии за лечение на хепатит С, които влязоха в сила през януари 2017 г., излагат на риск живота на хората с тази диагноза. Това става ясно от определение на тричленния състав на ВАС по повод жалбата на пациенти, които атакуваха пред съда изменените правила за лечение с безинтерферонови медикаменти.
 

На практика съдът приема за основателни всички пунктове, по които пациентите изразиха опасения и заради които новите критерии за терапия стигнаха до „Темида“.

 

Разписаните усложнени правила за определяне на лекарствата, съчетани с формиране на приоритетни групи пациенти, въвеждането на очакваната продължителност на живота като изключващ критерий за безинтерфероново лечение, както и налагането на терапевтични схеми със задължителна поредност на избора, без да се отчита спецификата на всеки конкретен случай, несъмнено рефлектира върху качеството на предоставяната здравна грижа и осуетявайки своевременния достъп до адекватна медицинска помощ, поставя в риск пациентите, страдащи от хроничен вирусен хепатит С, се посочва в определението на върховните магистрати.

 

Поради тази причина те са на мнение, че влизането в сила на новите правила ще доведе до значителни или непоправими вреди за някои пациенти, както и че ще изложи на риск живота и здравето на стотици болни. Сред подалите документи за лечение има пациенти с напреднала фиброза и цироза, при които получаването на спешно лечение е от животоспасяващ характер. Подобен род действия биха нарушили едни от основните права на пациентите – своевременен достъп до медицинска помощ и равнопоставеност при оказването й, предупреждават още магистратите.

 

С определението си тричленният състав спира действието на новите правила до окончателното приключване на делото. НЗОК има седмица, през която може да обжалва определението на съда. Това обаче е малко вероятно, стана ясно от думите на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров пред Zdrave.net. Още преди дни той съобщи, че на надзорния съвет на фонда ще бъде предложено да отпадне критерият, според който болните ще се лекуват на база икономическа целесъобразност, тоест с най-евтиния продукт, и ще се премине към терапия, съобразена с генотипа на болните. „Има разработена от националните консултанти детайлна схема за всеки генотип категория болни с кой от трите медикаменти да се лекуват“, разясни той. Д-р Петров допълни, че в петък предстои да бъдат отворени офертите на трите компании, които предлагат модерната терапия.

 

„Изключително се радваме, че ВАС се произнесе бързо и спря критериите, които поставяха на риск лечението на болните от хепатит С. Очакваме благоприятно окончателно развитие в името на пациентите“, коментира пред Zdrave.net. Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

 

В жалбата срещу новите критерии са се присъединили пациенти от цялата страна, допълни и адвокат Елмира Исмаил, която представлява сдружението пред съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3808 |02.02.2017 Путин вини Киев за новите боеве в Източна Украйна . 0| 4107 |01.02.2017 От днес караме с новите винетки . 4| 4801 |30.01.2017 Граждани излизат пред президентството срещу новите концесии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads