Реклама / Ads
5| 7028 |13.06.2013 МИСТЕРИИ

Въздушен "свредел" причинил смъртта на Гагарин

.
Причина за гибелта на първия космонавт Юрий Гагарин е била опасна маневра на друг самолет, който минал толкова близо до самолета на Гагарин, че вкарал машината му във въздушен „свредел", вследствие на което тя се разбила в земята.
 

Това съобщи легендарният космонавт Алексей Леонов, цитиран от РИА „Новости".

„Двадесет години се борих, за да разкажа истината за смъртта на Гагарин", заяви Леонов. По думите му, чак сега му било разрешено да направи това, но при условие да не разкрива името на пилота, виновен за катастрофата. В момента той бил 80-годишен и вече - тежко болен.

Във фаталния ден - 27 март 1968 г., изтребител Су-15 излетял от летище „Жуковский" край Москва и се оказал без разрешение в района на тренировъчния полет на Гагарин и инструктора Владимир Серьогин с техния МиГ-15УТИ . Нарушавайки режима на полетите, пилотът на изтребителя се спуснал на 450 м височина, след което форсирал двигателя и навлязъл в облаците на разстояние 10-15 метра от другия самолет, като буквално го преобърнал и той попаднал в дълбока спирала при скорост 750 км в час, направил оборот и половина и при излизане от „свредела" се сблъскал със земята.

Алексей Леонов обясни, че неговите някогашни подозрения за случая се потвърждават от наскоро разсекретени документи на комисията, разследвала инцидента. Досега официалната версия беше, че Гагарин е предприел непремерени действие във въздуха, с които е предизвикал трагедията. „Искам семейството му най-сетне да узнае истината", подчерта Леонов.

За разследване причините за катастрофата навремето е създадена Държавна комисия, отделно е действала и комисия на КГБ, която по своя линия трябва да изясни дали не става дума за заговор, терористичен акт или злоумишлени действия. Резултат от работата им е доклад от 29 тома, който и досега се съхранява под гриф „секретно". Някои отделни детайли от него се знаят единствено от интервюта на членове на комисиите. Така например комисията на КГБ открила многобройни нарушения в работата на наземния персонал на летището.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8415 |11.06.2013 22 хил. искат милост за Сноудън, разкрил "Големия брат" в САЩ . 6| 7030 |05.06.2013 Ще търсим извънземни по топлината им . 8| 9826 |28.05.2013 Учен: Произлизаме от Венера . 1| 8965 |24.05.2013 ЦРУ лети през България със заподозрени в тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads