Реклама / Ads
0| 4398 |13.11.2018 МИСТЕРИИ

ВМРО иска държавата да блокира сайтове и лични блогове

.
Ангел Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов Източник: БГНЕС
Публичното обсъждане на намеренията на ВМРО да пишат закон срещу фалшивите новини се случва малко преди да бъде обнародван в Държавен вестник т.нар. медиен закон на депутата от ДПС и мащабен медиен собственик Делян Пеевски. От политическата партия искат блокиране на сайтове, заличаване на лични блогове, а медийни собственици предлагат да се наказват със затвор нарушителите. На обсъждането са поканени само определени медии. А какво е „фалшива новина“ никой не се наема да дефинира.
 

Всички критични публикации и мнения скоро със закон може да се озоват в графата „фалшиви новини“. Част от партиите признават, че кроят планове как да наказват журналистите и гражданите. Приближени до властта медии се готвят да съдействат на този план, като отсега подготвят обществото за предстоящите законови регулации. Много от тях заливат депутатите с идеи какви репресии още да допишат и как да затворят устата на критичните журналисти.

 

Според Красимир Каракачанов медиите в интернет трябва да се закриват, ако бъдат уличени във „фалшива новина“. Въпреки тази идея патриотите нямат дефиниция за това кое е и кое не такава новина, но пък мислели по темата от преди парламентарната ваканция. ВМР е с готовност да промени куп закони, като впише в тях мерки спрямо свободата на изразяване, което според тях е „борба с фалшивите новини“.

 

Една от идеите на ВМРО е да предложи на парламента всички сайтове на български езика да се вписват в специален регистър. За това намерение съобщава депутатът Александър Сиди, като пояснява, че те предлагат да бъде създаден домейн под контрола на независим медиен регулатор, може би СЕМ. „Всеки който претендира да има онлай медия трябва да бъде регистриран в този домейн. По този начин всички регистрирани и тяхното съдържание ще се следят от СЕМ“, пояснява Сиди. От думите му става ясно, че личните блогове на гражданите също ще трябва да се регистрират, дори да са свързани с туризъм, готварство, наука, изкуство и т.н.

 

От СЕМ обаче се оплакаха от липсата на ресурс в момента в българския медиен регулатор. "СЕМ е с бюджет от милион и 600 хиляди, с 50 служители, от които 80% в пенсионна възраст и със система за мониторинг, която е внедрена през 2006 година, това е все едно ние да наблюдаваме айфон десетка с нокия с фенерче", коментира предложението София Владимирова - председател на Съвета за електронни медии.

 

ВМРО ще предложи още промени в Закона за личните данни, с които ще задължи на всеки сайт и блог да бъде изписано името на лице за контакт. "Съответно това лице би могло да носи отговорност, когато на сайта има новини, които очернят и оклеветяват някого, и съответно той ще внимава какво се публикува в неговия сайт. Ако това не се случи, защото някои от тези сайтове са направени, за да няма лице зад тях, това означава, че по закон бихме могли да задължим съответния орган да закриват тези сайтове, защото те не отговарят на европейския регламент GDPR. По този начин смятаме, че много бързо и лесно би могло да се регулира съдържанието в тези сайтове и да се постигне ефект, когато някой бива оклеветен и очернен и името му се използва по позорящ за него начин", каза още Александър Сиди.   

 

От ВМРО не обяснят дали проектът им предвижда спиране на сайтове, ако не се регистрират в бъдещия домейн. Но пък поясняват, че нерегистрирани медии няма да могат да участват в предизборни кампании и няма да имат право да сключват договори за отразяване с партии и коалиции.

 

От изказване на Искрен Веселинов става ясно, че проектът е основно за защита на политиците, въпреки, че те са основния източник на „фалшиви новини“.

 

 Ако случайно някой си спомня, през 2014 г. в Закона за кредитните институции имаше заложен текст, който позволяваше на БНБ да санкционира медии, които публикуват невярна или оронваща престижа на кредитна институция информация. След медийната атака срещу КТБ нямаше нито една санкция, въпреки, че сега точно тези медии искат затвор за такива нарушения. Знаете ли какво се случи с тези текстове от закона? Вероятно не знаете. Първото нещо което направи наследника на Иван Искров в БНБ беше да предложи тези текстове да бъдат махнати, а Народното събрание го направи абсолютно безропотно.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5569 |01.11.2018 Филм на ужасите? Не! Реалност е... Държавата да озапти домашното насилие? . 15| 8651 |29.10.2018 ГЕРБ иска държавата да финансира само позитивни филми и сериали . 8| 8212 |02.10.2018 Каракачанов: Искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката . 0| 5298 |21.09.2018 Данъчна проверка застигна граждани поискали обществена информация от варнески съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads