Реклама / Ads
18| 6217 |19.02.2021 МИСТЕРИИ

Връщат военното обучение в училищата

.
Спомен от соца.....
От идната учебна година децата от 8 до 10 клас ще преминават военно обучение. То ще трае една седмица. Програмата е качена за обществено обсъждане на сайта на МОН. „Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите“, коментира за БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.
 

„Когато говорим за военно обучение, става въпрос и за оказване на първа помощ и други необходими знания, които ако се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем дори нещо по-елементарно – да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно", посочи той.

 

Пилотно през лятото на миналата година 20 момичета и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха за пет дена основните дисциплини по начална военна подготовка в първия такъв курс в страната за последните 20 години. Обучението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“.

 

След този пилотен курс военният министър заяви, че е получил много добри отзиви с искане това обучение да бъде продължено.

 

„Буквално имаше лично до мен множество предложения от други училища в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на инициативност на самите учители. Отделно, освен училища – родители в личен план с похвали за това, което са видели през медиите и са научили през социалните мрежи за това, което се случи в Търново, с, така да се каже, поощряване на едно подобно действие от страна на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието“.

 

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7870 |22.03.2018 Военното министерство протака процедурата за избор на нов изтребител . 1| 5298 |08.08.2016 За 8 месеца връщат у нас дете, изведено от баща си против майчина воля . 4| 7033 |14.09.2015 Само във Фрог: Длъжници връщат борчове, като прекарват бежанци . 16| 9189 |16.01.2008 Руски и български офицери от резерва щели да връщат съветската власт и порядки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads