Реклама / Ads
2| 5494 |06.07.2019 МИСТЕРИИ

Всеки пети младеж в България е без работа

.
Почти всеки пети млад българин или приблизително 250 хиляди наши сънародници са били демотивирани да се образоват или да бъдат трудово ангажирани през миналата година.
 

16,5 процента или около 15 милиона жители на Европейския съюз на възраст между 20 и 34 години нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за трудовата активност през 2018-а. За България този показател е около 21 %.

 

Най-често това са хора, които живеят на село и имат начално или средно образование. Най-малко са тези в столицата и с висше образование. Мнозинството от неработещите млади българи или около 70 % нямат личен месечен доход. Около 13 % имат някакви доходи, най-вече от сивата икономика, други са разчитали на ренти или доходи от чужбина.

Най-високият дял на младите хора, които нито учат, нито работят е в Италия - близо 30 % или всеки трети млад жител на Ботуша. На второ място по този показател се нарежда Гърция, следвана от България, Румъния и Словакия. На другия полюс с най-ниски стойности са Швеция - 8 на сто, Холандия - 8,5 на сто, Люксембург и Малта - по 10 на сто, Австрия и Дания - по 11 на сто.

 

Агенцията по заетостта отчете исторически най-ниското ниво на безработица

"В България много до късно младите хора живеят със своите родители и не влизат на пазара на труда, не придобиват опит и голяма част от тях изпадат в неактивност. Други разчитат на доходи от чужбина и има и трети, при които причините са чисто културни". Това каза в ефира на "Събуди се" Явор Алексиев от Института за пазарна икономика за демотивацията на младите хора у нас.

 

Според него лицата, които са над 30 години, младежкият медиатор ги регистрира в "Бюрото по труда", но не могат да се възползват от младежките програми. "Те отиват в курсове за преквалификация и заетост, но тези програми не са атрактивни за работодателите и поради ниското заплащане, не са харесвани от участниците", каза още Алексиев.

 

По думите му една от основните цели е повишаването на относителния дял на населението. "Имаме проблем с кариерното ориентиране и с реалистичната представа на младите за пазара на труда за това през какво да преминат, за да разчитат на едни по-високи доходи", заяви икономическият анализатор. И допълни, че у нас има хора, които са неграмотни, регистрират се като безработни, но притежават диплома за образование. Според него такива хора не могат да бъдат включени в курсове за ограмотяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5053 |27.06.2019 Младеж хвана падащо от прозорeца дете в Истанбул . 1| 9083 |20.11.2017 НСИ: Всеки трети брак у нас завършва с развод! . 4| 15231 |08.04.2017 Синдиците на КТБ пускат за продан апетитен имот за кръга # КОЙ край Велинград . 22| 16029 |23.03.2017 Петиция в интернет зове Путин да прати войски в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads