Реклама / Ads
6| 14759 |26.04.2014 МИСТЕРИИ

Злокобна сянка върху папа Йоан Павел ІІ

.
Папа Франциск да спомене Марко Гусмини и семейството на нещастното момче в молитвата си по време на канонизацията на Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ утре в Рим – за това настоя шефът на младежките клубове към епархията на Бреша дон Марко Мори.
 

В намиращото се недалеч от големия град село Чево, където 20-годишният Марко бе убит в четвъртък следобед от срутило се разпятие, кметът Силвио Читрони отменени всички тържества, предвидени в чест на обявяването на двамата папи за светци. В родното село на злочестия младеж - Ловере, което е близо до съседния на Бреша град Бергамо, общинският съвет обяви тридневен траур.

Вчера италианските вестници определиха тъжното събитие като “абсурден случай”, “жестоко съчетание на обстоятелства” и “ужасна трагедия”, хвърлящи сянка върху ореола на Йоан Павел ІІ. Защото срутилото се разпятие е било вдигнато през 1998 г. на стадиона в Бреша по повод на пасторалната визита в града на папата поляк. На 20 септември същата година той отслужва тържествена литургия под превития огромен кръст с прикования на него Исус Христос от плексиглас и полистирол, като благославя стеклите се от близо и далеч хиляди богомолци. След това тежащото над 600 кг разпятие е пренесено в село Чево, инсталирано е на възвишение край него, за да закриля от беди целия регион и бързо става място за поклонение и молитва, предава кореспондентът на "Монитор" в Рим Румен Михайлов.

Точно с тази цел довежда под разпятието в четвъртък следобед младото си паство дон Клаудио – енорийският свещеник на село Ловере. Именно той чува пръв пукането на държащата разпятието дървена греда – кръст и призовава седналите на земята, за да слушат разказа му за богоугодните дела на Йоан Павел ІІ момчета и момичета, да бягат бързо. Марко обаче има малък двигателен недъг, не успява да се изправи веднага и масата от дърво, плексиглас и полистирол се стоварва върху крехкото му тяло. Дошлите незабавно лекари само констатират кончината му.

По-късно, оплаквайки единствената си рожба в моргата на местната болница, мама Мирела и татко Франческо се молят в небесата момчето им да бъде до свети Карол Войтила. Сякаш по ирония на съдбата в Ловере семейството на Марко живее на улица “Йоан ХХIII” – другия папа, който ще бъде канонизиран утре в Рим от сегашния свети отец Франциск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7091 |25.04.2014 Топ 10: Най-тайнствените места на планетата . 13| 11764 |23.04.2014 Наш доктор: Малайзийският самолет е изчезнал заради космически вакуум . 6| 10039 |23.04.2014 Родените през зимата са шизофреници; през пролетта-алергични . 3| 6393 |22.04.2014 Топгадателка: През май ще има атентат в България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads