Реклама / Ads
0| 6836 |04.10.2012 МИСТЕРИИ

Зрелище: Жив сред 1 млн. волта

.
Илюзионистът Дейвид Блейн възнамерява да се подложи на една от най-шокиращите си досега и както винаги застрашаващи живота му каскади, като изложи тялото си в центъра на постоянно електрическо напрежение от един милион волта в продължение на 72 часа без храна и вода, писаха световните медии.
 

Последните дни Блейн се е съсредоточил предимно върху почивка и медитация преди да се включи към електрическата мрежа. Остават му броени часове до представлението му на 5 октомври в Ню Йорк.

Номерът му, обаче с ниско напрежение, беше демонстриран на необичайна пресконференция, на която журналистите са били помолени да поставят на ушите си дунапренени тапи. Нарекъл го е "Наелектризиран: един милион волта постоянно включени".

Експериментът му ще продължи три денонощия. Той ще виси на висок 6 метра пиедестал, облечен в деветкилограмов метален костюм-ризница в центъра на изкуствено предизвикана светкавична буря под множество т. нар. трансформатори (бобини) на Тесла, създаващи ток с високо напрежение.

Дейвид Блейн не е безотговорен към безопасността, особено след раждането на дъщеря му, която е вече на 20 месеца. Той ще носи костюм от стоманени бримки, който ще бъде бариера между тялото му и електричеството. Ризницата е от неръждаема стомана и представлява т.нар. костюм на Фардей - адаптация на принципа на клетката на Фарадей, при която приложение от високо проводим материал предпазва всяко нещо, което се намира във вътрешността в условията на електрическо поле. Ще има обувки с железни подметки и телен шлем с визьор за предпазване на очите и предпазители за ушите. Въздухът, който диша, ще се контролира.

Три дена магът няма да се храни, но ще получава вода през тръба. През тръба ще ходи и по малка нужда. От няколко дена той гладува, за да избегне другите нужди.

Докторът на Блейн - Стюарт Уайс, коментира, че основните рискове на каскадата са излагане на озон и азотни окиси, които са вторичен продукт от йонизирания въздух, който хората не бива да вдишват в големи количества.

Затова и вентиалционна система ще се грижи за това Блейн да има въздух, годен за вдишване, а специален визьор на каската му ще предпазва очите му от ултравиолетовите излъчване на искрящото електричество.

Тъй като трансформаторите на Тесла са шумни, той ще носи заглушаващи звука слушалки, които в същото време ще му позволяват да чува и да комуникира с хора, намиращи се на земята пред него, включително и с хора от публиката.

Блейн казва, че се надява да вдъхнови децата да научат повече неща за физиката като например това, че не волтовете, дори не милион от тях убиват, а силата, т.е. амперите. Електрическият ток, измерен в ампери, произведен от типичната бобина на Тесла, е нисък.

Демонстрацията може да бъде гледана на живо, като ще бъде излъчвана в реално време в YouTube.

Сред предишните каскади, изпробващи издръжливостта му, са престой в кутия, окачена над река Темза в Лондон за 44 дни само на вода, както и да седи в продължение на 35 часа на над 30-метров стълб в Ню Йорк без никакво обезопасяване, припомня "Ройтерс". 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8378 |26.09.2012 Над 100 млн. ги очаква смърт заради климатичните промени . 1| 7439 |22.09.2012 Мъж готвил съпругата си 4 дни; преди това "случайно" я убил . 26| 31306 |14.09.2012 Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш . 22| 19809 |01.09.2012 Новата ера в човешката история започва на 6 септември 2012 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads