Реклама / Ads
20| 26047 |29.01.2018 АКТУАЛНО

Делян Пеевски: Айсбергът на корупцията или лице на председателството

.
Източник: Тони Ганчев
КОЙ е Делян Пеевски? Най-известният български депутат със сигурност ще остане в страни от вниманието по време на първото българско председателство на Европейския съвет, но според мнозина именно той е основната движеща сила в българската политика, а с това и истинският домакин на европейския политически елит през последните шест месеца.
 

Неслучайно от гражданско сдружение „Боец“ дори го номинираха официално за лице на българското председателство, макар самият Пеевски в продължение на месеци да е неоткриваем, за да получи лично номинацията си. Дори повече, нито в парламента, нито в собствената му партия ДПС, разполага с негов реален адрес на местообитание.

 

Това е и една от причините Frognews.bg да обърне внимание на Делян Пеевски като скрития председател на българското председателство на ЕС, който едва ли ще попадне под обективите на камерите.

 

На въпросът кой е Делян Пеевски не може да бъде даден еднозначен отговор.

 

Политическата и бизнес кариера на Пеевски стартира през 2001 г. по време на правителството на Симеон Сакскобургготски и НДСВ. Само на 21 години Пеевски вече се превръща в едно от ключовите лица на партията, след като става парламентарен секретар на тогавашния министър на транспорта Пламен Петров. Пеевски стана съучредител на сдружението "Младежко НДСВ" заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен.

 

Нещо повече, Пеевски веднага е насочен към далеч по-практични неща от парламентарното секретарстване и оглавява борда на най-голямото ни пристанище - Варна. Важно е да се отбележи тук, че по това време Пеевски дори няма завършено висше образование, което не му пречи да заеме важен пост в парламента или да оглави най-голямото пристанище в България. Според публикации в пресата от онова време една от първите работи на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. Той беше освободен от борда заради липса на образователен ценз, тъй като по това време все още е студент по право, трета година.

 

По време на пребиваването си начело на пристанище Варна обаче Пеевски не си губи времето. Според различна информация още там той е успял да създаде сериозни връзки със съмнителни български бизнесмени. Известна е неговата младежка снимка с вече покойния лидер на Мултигруп Илия Павлов при откриването на хотела на бизнесмена „Парадайз бийч“ в курорта „Свети Влас“.

 

Какво и как е вършил Пеевски по време на управлението си на пристанището можем да гадаем, но насоки за това се намират в промяната на материалния му статус. Само от имотната му декларация през 2002 г., 2003 г. и 2004 г. става ясно, че той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. "Павлово", друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Декларираната официална цена на придобивките е 152 263 лева и тя е изключително ниска, спрямо реалната стойност на имотите. Пеевски остава на поста си до 2003 г., когато царски депутати вдигнаха скандал за управите на държавните дружества и най-после някой във властта се впечатли, че Пеевски няма нужния образователен ценз.

 

Освобождаването на Пеевски от високия пост в пристанище Варна не слага край на амбициите му. Дори напротив, явно го мотивира да завърши образованието си и през 2005 г. той се оказва с нова апетитна работа – следовател в столичното следствие. За пореден път обаче Пеевски получава назначението си извън общоприетите стандарти, тъй като не притежава нужния стаж за този пост.

 

През април 2005 г. във Висшия съдебен съвет е внесено предложение Пеевски да стане следовател в Столичната следствена служба, в стопански отдел. Според закона за съдебната власт за това е нужен задължителен 2-годишен стаж, какъвто Пеевски няма. Но в същия закон пише, че може да има и изключения. Младежът естествено става изключение и 25 най-висши магистрати гласуват през май той да стане следовател.

 

Пеевски престоява само пет месеца на поста, като и до днес на никого не е ясно какво е успял да свърши младия следовател без необходимия стаж, но след това той директно получава поста на зам.-министър в Министерството на държавната политика за бедствията и авариите , докато ведомството се оглавява от ДПС и Емел Етем. Скандалното в случая е, че дори след като получава зам.-министерския пост, никой не знае от коя квота е Пеевски. Както вече споменахме, кариерата му започва от НДСВ, които присъстват в управлението на Тройната коалиция, започнало след изборите през 2005 г. Оказва се обаче, че Пеевски получава поста от квотата на ДПС, което слага началото и на неговата връзка с партията. Във ведомството той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие, което, както ще видим в последствие, ще се окаже решаващо в желанието му за превземане на оръжейния сектор в България.

 

По време на пребиваването на Пеевски в министерството се случва и един от най-големите скандали в неговата политическа и бизнес кариера. Скандалът с „Булгартабак“ показва също така, че Пеевски е недосегаем за правоохранителните и съдебните органи. През 2007 г. зам.-министърът е обвинен, че използва служебното си положение, за да притиска шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да сключва договори с близки до него фирми. Близо месец преди прокуратурата да обяви, че стартира дело срещу Пеевски, тогавашния премиер Сергей Станишев го уволнява, заедно с друг замесен в скандала зам.-министър - Корнелия Нинова. Във вихъра на скандала с постовете си, след като бяха принудени, се разделиха още шефът на следствието Ангел Александров (близък до Доган и кръстник на Пеевски в следствието) и икономическият министър Румен Овчаров.

 

Цялото кралско войнство на българската прокуратура подхваща случая, като лично тогавашния главен прокурор Борис Велчев обявява скандала за „омерзителен“ и софийска градска прокуратура започва разследване. Без изненада, само няколко месеца след началото на разследването прокуратурата го прекратява, тъй като първоначалните констатации не са се потвърдили. Потвърждават се обаче думите на самия Пеевски след уволняването му, че „някои хора ще се извиняват“.

 

Преди да се завърне на поста си в правителството, а Пеевски отново се насочва към удобния магистратски пост на следовател. Там среща съпротива от най-висшия съдебен орган в България – Висшия съдебен съвет, като кадровиците заявяват, че щом няма морал да бъде зам.-министър, то няма място и в системата на Темида. Тук Пеевски отново успява да се наложи над най-висшите кадри в съдебната ни система, като след решение на Върховния административен съд, кадровиците се виждат принудени да дадат следователския пост на Пеевски.

 

Така вместо да бъде изправен пред съд, за едно лято Пеевски се оказва без обвинения, с престижен пост в съдебната система и нови придобивки. Докато тече драмата с „Булгартабак“, той и майка му Ирена Кръстева, която е бивш шеф на спортния тотализатор, придобиват една от големите медийни групи в България - вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф" от издателя Петьо Блъсков. В крайна сметка премиерът по това време Сергей Станишев възстановява Пеевски на поста му в правителството, а самият Пеевски получава извинението, което предрича в началото на скандала.

 

Следва експанзия на бизнес и медийната империя на Пеевски, като след неуспешния опит да овладее по-рано Булгартабак, в крайна сметка прави това години по-късно. Богатството на Пеевски нараства главоломно през тези години. Според публикуван от сайта Биловъ доклад за състоянието на депутата в списъка с притежанията "Булгартабак" (оценен на 320 млн. долара), пловдивската цигарена фабрика "Юрий Гагарин" (50 млн. долара), фирмата за млечни продукти "Лакрима" (50 млн. долара), веригата за търговия на дребно "Табак Маркет" ("Лафка"), компанията за доставки "Експрес Лоджистикс енд Дистрибюшън" (30 млн. долара), "Дореко" и софтуерната фирма "БГ Бизнес Солюшънс".

 

След налагането на волята му над правителството на Сергей Станишев и Висшия съдебен съвет, Пеевски необезпокоявано осигурява мястото ви в парламента и до днес, вече на депутатската банка на Движението за права и свободи. През тези години името му се забърква в множество скандали, като един от най-големите такива е участието му във целенасочения фалит на КТБ. Според доклад на Централното разузнавателно управление Пеевски е участвал в среща с висши политици, магистрати и тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, на която е координирана атаката срещу КТБ и собственикът й Цветан Василев. Отново в доклада се посочва информация от зам.-председателят на ГЕБР Цветан Цветанов, че премиерът Бойко Борисов и Делян Пеевски са заговорничели срещу Цветан Василев и са изфабрикували доказателства за слаб контрол и организация на банковия мениджмънт, с цел да придобият активи и собствености на банката след нейното затваряне. В крайна сметка това се случва, банката е доведена до фалит, а огромна част от нейните активи са заграбени.

 

Пеевски предизвиква и едно от най-силните политически вълнения в новата история на България. Назначението му за шеф на ДАНС през 2013 г. изкарва десетки хиляди хора на протест, като той остава на поста си само пет дни, след което напуска, уж заради обществения натиск. Според запознати обаче Пеевски изпълнява целта си, тъй като се добира до информационния масив на „българското ФБР“. Анализатори предполагат, че информацията с която се е сдобил Пеевски по време на краткото си пребиваване в ДАНС го прави неуязвим за разследвания от правоохранителните органи, а също така му дава достатъчно оръжия за атака срещу опонентите му, включително и за организирания фалит на КТБ.

 

През последните години дейността на корпулентния депутат напусна пределите на България, като дори турското разузнаване публикува доклад за контрабандната дейност на близката до Пеевски компания „Булгартабак“. От доклада на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) става ясно, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" са се превърнали се в източник на контрабанда в Турция. КОМ съобщава, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак". Самият Пеевски пък, заедно със своя политически и бизнес ментор Ахмед Доган, имат забрана да посещават Турция.

 

През последните години Пеевски полага усилия за утвърждаване на монопол върху оръжейния сектор в страната. Тук в време да припомним, че този апетит се заражда още по време на пребиваването му в изпълнителната власт, където е член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. През последната година Пеевски опитва да овладее военния завод „Дунарит” в Русе чрез задкулисни афери и трикове, чрез свързаната с него офшорка Viafot Limited. Опитите на депутата станаха толкова настървени, че близкия до него министър на икономиката Емил Караниколов за кратко замрази лиценза на предприятието „Емко“, с което едва не предизвика упадък на целия Военнопромишлен комплекс.

 

Развитието и дейността на Делян Пеевски през годините предизвиква възмущението не само на българските граждани, но и на международните наблюдатели през годините. Многобройни са чуждестранните публикации, акцентиращи върху името на Пеевски и модела КОЙ.

 

„За мнозина Пеевски е олицетворение на "манталитета на самообслужващия се политик", който е широко разпространен в България“, пише авторитетното австрийско издание “Ди Пресе“ за корпулентния депутат.

 

Едно от най-известните немски списание Spiegel публикува през 2016 г. обширен материал, озаглавен "Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията".

 

„В България неколцина олигарси контролират медиите в страната, която редовно е поставяна на последно място сред държавите от Европейския съюз в индекса за свободата на медиите по света. Между тях са депутатът Делян Пеевски, чиято "Нова българска медийна група", привидно управлявана от майка му, макар противници да твърдят, че той държи истинската власт, е тясно свързана с правителства, контролирани от няколко партии“, пише вестник "Ню Йорк таймс".

 

Това е само част от международния отзвук за дейността на Делян Пеевски. Дали обаче многобройните чуждестранни представители, които ще посетят България в следващите месеци, знаят кой е истинския им домакин?

 

Екип на Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 17749 |14.01.2018 Делян Добрев с грозни закани към Елена Йончева заради въпроси за бизнеса на родителите му . 9| 12856 |13.12.2017 Вера Ахундова: Делото КТБ е фарс, всяка следа към Делян Пеевски е унищожена . 9| 21727 |22.11.2017 Делян Пеевски слага Красимир Гергов за шеф в бТВ . 16| 12876 |04.10.2017 Илиян Василев: В сапунката ”Делян Добрев” Цветанов победи Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads