Реклама / Ads
2| 4949 |06.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

200 българчета от диаспората и страната се учат на българщина

.
За осма поредна година Фондация Българска Памет ще проведе в град Варна национален младежки семинар за европейска интеграция под надслов „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Шестнадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица близо 200 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Македония и Западните покрайнини.
 
Семинарът ще бе открит официално от 11.00 часа на 6 април в зала „Одесос“ на Гранд Хотел Варна.  Специални гости на официалното откриване ще бъдат кмета на Варна Иван Портних, ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев и  Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България.

Семинарът продължава от 5 до 9 април в град Варна с лекции на проф. Евелина Келбечева, проф. Пламен Павлов и д-р Ана Кочева с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност. В рамките на програмата младежите ще имат възможност да дискутират и приложат новите знания, чрез интерактивни занимания с журналистите Георги Тошев, Добрина Чешмеджиева, Магдалена Гигова и Ива Дойчинова.

„Стараем се да научим младежите как да живеят заедно под мотото на европейската културна идентичност, а чрез срещи с успели българи ги мотивираме за собствената им реализация и как да добавят стойност в живота на околните,. Изключителна привилегия е да се наблюдава отблизо как българчета от пет държави дискутират на майчиния си език ценностите и перспективите на европейската интеграция“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. е отличен за инициативата „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за  по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

XVI Есенен семинар на Фондация Българска Памет продължава на 9 и 10 април  с посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Търново и ще бъде закрит с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5976 |05.01.2015 Д-р Димитров за Фрог: Детските хирурзи в страната са нищожно малко . 0| 6498 |02.06.2014 Драг състезание в Дупница събра мотористи от страната и чужбина . 14| 7930 |19.05.2008 Страната на пожертваните поколения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads