Реклама / Ads

2| 5311 |08.11.2013

340 хиляди млади българи нито учат, нито работят

.
Всеки четвърти младеж на възраст от 15 до 29 г. у нас нито учи, нито работи. Данните са от доклад на Икономическия и социален съвет (ИСС), разработил над 40 мерки за борба с младежката безработица. Предложенията ще бъдат представени пред всички министерства. Целта е да бъдат включени за финансиране от новите европейски програми. По-голямата част от мерките ще влязат в плана за изпълнение на евроинициативата "Гаранция за младежта". По нея България ще получи 100 млн. евро през следващите две години.

Да се завиши от 24 на 30 години възрастта на младите хора, които ще бъдат подпомогнати от тази инициатива, настояват от ИСС. В съвета участват синдикати, работодатели и граждански организации. "С 25% неработещи, неучещи и нетърсещи работа млади хора България е на първо място в Европа по дял на т.нар. загубено поколение. В ЕС този показател стига до 15%", посочи Лалко Дулевски, председател на ИСС. Акцент в мерките срещу младежката безработица според съвета трябва да е предотвратяването на ранното напускане на училище. В трудни региони, в които майчиният език не е българският, се предлагат гъвкави образователни програми, които да стимулират децата и родителите. Отделно специални програми за овладяване на българския език трябва да се въведат още в забавачките. Предлага се и стратегия за качествено чуждоезиково обучение в страната, което да направи излизащите от училище по-конкурентни. Повече възможности за дистанционно, задочно и вечерно обучение ще помогне на много хора да получат средно образование.

ИСС предлага нови механизми на финансиране на "Учене през целия живот", подобно на ваучерите. За хора с ниски доходи и ниска квалификация може да се въведат индивидуални кредитни карти за обучение. Те ще покриват не само разходите по квалификационния курс, но тези за учебни материали, транспорт, квартира. За по-квалифицираните се предвижда откриване на индивидуални сметки за обучение. Освен с пари от различни програми те ще се пълнят и с вноски на работодателя и работника и ще се използват за повишаване на квалификацията.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Вестник Europost: Денят на добрата новина от България запали искрата в Брюксел 1| 5764 |01.11.2013 . Известни българи подкрепиха "Ден на добрата новина" 1| 5485 |01.11.2013 . Димитър Куцаров: "България си ти!" подаде ръка на доброто 0| 6404 |18.10.2013 . Гледайте на живо „Ден на добрата новина“ от България в Брюксел 1| 7142 |17.10.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ