Реклама / Ads
35| 6202 |24.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

На 9 септември няма кой да пази небето ни!

.
МиГ-29
На 9 септември изтича договорът за поддръжка на бойните самолети Миг-29. Военният министър Николай Ненчев отказва да подпише нов договор. Аргументите му са, че предложената от руската страна сума е тройно завишена.
 
"Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци", заяви той за "Сега" Ненчев. Министърът намекна и за оказван натиск върху него, за да се съгласи на предложената цена. "Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат", разказа шефът на МО.

Във военното министерството обсъждат вариант да се поиска съдействие от НАТО за съвместна охрана на въздушното пространство. "Проучвам опита на трите балтийски републики. Доколкото разбрах, таксата е около 5 млн. евро годишно за охрана на въздушното пространство на трите държави", обясни Ненчев. Той не изключи и възможността да се поиска от САЩ да оставят намиращите се в България Ф-15 за по-дълго време, но за това е нужно двустранно споразумение. Ненчев обяснява атаката срещу него през последните месеци както с отказа му да подпише договора за МиГ-29, така и със спирането на порочните практики в МО и промените във военното разузнаване.

В началото на март бе сменен началникът на службата Веселин Иванов. Николай Ненчев дори съобщи, че е получил смъртни заплахи, но отказа подробности. От думите му стана ясно, че не се касае за единичен случай. "Аз не се притеснявам от това. Спомням си, че едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир", обясни само Ненчев.

Военният министър категорично застана зад командващия на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Той гледа с насмешка на голяма част от обвиненията срещу генерала. "Ще застана зад всеки един генерал. Юрист съм по образование и за мен презумпцията за невинност е в сила и в този случай. Ген. Шивиков има пълната ми подкрепа. Той е достоен генерал, който има изключителни заслуги", каза министърът и допълни, че генералът ще бъде назначен в командването на НАТО в Монс. Ненчев може да преразгледа решението си, само ако има осъдителна присъда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 8364 |06.04.2015 М. Андреев: Много депутати уж нямат фирми, а ги возят грамадни коли . 10| 5782 |28.01.2015 Лечков: Няма задкулисие, завесите са паднали . 9| 4708 |12.01.2015 Гл. секретар объркано: Няма данни за насилие от и към Сертов . 14| 5188 |20.12.2014 Плевнелиев: Няма да наложа вето на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads