Реклама / Ads
7| 6588 |23.02.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Адина Саве за Фрог: Политиците се държат като партизани

.
В края на посещението на премиера на Румъния в Брюксел Жан-Пол Юнкер обяви, че е много вероятно до края на този мандат на Комисията, Румъния да излезе от Механизма за сътрудничество. Това подпали чувствителността на българите: някои смятаха, че България изостава, някои - че е по-напред, някои, че олигархията е печелила в България и т. н. С този си коментар искам да успокоя общественото мнение в България, особено това, което защитава настоящата авторитарна форма на управление. Това заяви пред Фрог нюз румънката Адина Саве, работила за European Division 2 и оттам и за България.
 

Както поясни самият Юнкер, приятелите му българи заслужават да излязат от Механизма точно толкова, колкото приятелите му румънци.  Гледайки какво се случва в Румъния в последната седмица, смятам, че няма почти никаква разлика между Румъния и България.

Независимо от реакциите, които предизвика в България „новината“ на Юнкер, в Румъния тя дори не беше отразена. Цялата власт и обществото на Румъния сега са заети със скандала около изпълнението на едно съдебно решение срещу един от румънските медийни магнати, бивш народен представител, бивш могъщ бизнесмен, бивш социалист, настоящ затворник с десетгодишна присъда. Преди година и половина, последната съдебна инстанция присъди отнемането на негово имущество на стойност 60 млн. евро в полза на държавата, тъй като е натрупано с престъпни приватизации, сделки, откриване на данъци, пране на пари и др. В това имущество влиза и сградата, в която се помещава неговата собствена, частна телевизия. Въпреки срока от година и половина, който имаха да си наемат друга сграда, Медийният тръст Антена3 не направил нищо и  беше „изненадан“ от срока от 5 дни, който получи от съдебен изпълнител, за да освободи сградата, чиято публична продан вече тече. До тук нищо ново.

 

Реакцията на румънския парламент, който в очите на румънците е символ на олигархията и авторитарното управление и институция-терорист за съдебната система и магистрати, не изненада никого: парламентът поиска незабавно обяснение от Премиера защо свободата на пресата е застрашена. Просто нормалната реакция на група хора, приватизирали всички функции на държавата, които скачат да защитават един от своите.  Премиерът им обясни очевидното: държавата си взема собствеността, а свободата на словото не е засегната.

Огромната изненада за обществото дойде от друго място - Президентът на Румъния, избран с големи надежди от младите румънци, от емигранти които са спали пред посолствата на Румъния, за да имат възможност да гласуват, президентът, който спечели изборите с подкрепата на Моника Маковей, същият президент, който победи в тези избори Виктор Понта – бивш премиер, понастоящем подсъдим за укриване на данъци. Този президент, една година след избора му, нарече съдебното изпълнение на присъдата „банален административен предлог“, „неподходящ и противоречив“.

Политическата върхушка в двете държави има едни и същи характеристики, личният интерес е единствената цел, държат се като политически партизани, изключително ниско образовани.

 

Толкова за приликите между Румъния и България. А кои са разликите между двете страни?

Първата е в ясното разделяне на властите и независимостта на съдебната система. В Румъния, изпълнението на отнемането на незаконно придобито имущество продължава. Съдебната система функционира и нито парламентът, нито президентът могат да попречат на работата на магистратите.

Втората е обществото. В Румъния има политически активно гражданско общество. От няколко дни, Facebook страницата на президента е залята от хиляди постове за неподкрепа, недоволство към изказванията му и за подкрепа на магистратите. Вестниците и блоговете на румънците говорят само за това, като открито демонстрират отвращението си. Организирани са митинги за края на седмицата. С една дума Facebook румънците просто си взеха like-овете обратно.

Ясно е, че политическата върхушка е способна да поквари всеки политик. Ето защо независимата съдебна система и активното гражданско общество са основна предпоставка на една демократична държава, завърши Адина Саве.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10267 |16.02.2016 Проф. Пантев за Фрог: И Хитлер и Сталин са били лидери, сега и Доган . 15| 10048 |11.02.2016 М. Антонова пред Фрог: Блага Димитрова си отиде разочарована от безразличието на политиците . 14| 5144 |03.02.2016 Делийски за Фрог: РБ стана крепеща колона на ГЕРБ . 38| 8467 |01.02.2016 Иля Прокопов пред Фрог: Историците, които си противоречат за робството, са под външен контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads