Реклама / Ads
19| 13594 |02.08.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев за Фрог: Рецидив е да разхождат Иванчева като панаирджийска мечка

.
адв. Михаил Екимджиев
Оковаването на кметицата на ”Младост” Десислава Иванчева и показването й на публично място нарушава абсолютната забрана за нечовешко и унизително третиране, както по смисъла на чл. 3 от Европейската конвенцията за правата на човека, така и по българската Конституция. Това заяви пред Фрогнюз адв. Михаил Екимджиев по повод постъпването на Иванчева в болница, окована с белезници.
 

Тя би могла да подаде жалба в Страсбург и да предяви иск по българския Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража и да потърси обезщетение срещу затворническата администрация.

 

Според адв. Екимджиев веригите на краката са сложени специално заради публиката - "няма разумно оправдание на това нещо". По думите му, от значение е колко време Иванчева е била на показ, дали става дума за оживено място, където могат да видят много хора, или става дума за 10 метра между колата и някакво закрито помещение.

"Ако е било на оживено място пред болница с много хора, възниква въпросът не е ли могло малко повече охранители да я пазят с белезници на ръцете, което е обичайният начин, а са сложили белезници и на краката, което се предполага да е мярка спрямо някой особено опасен затворник. Дяволът е в детайла, но според мен има казус. И може да се предположи обосновано, че специално веригите на краката целят пропаганден ефект -внушаването на публиката, че Иванчева е особено опасна, че на всяка цена трябва да бъде осъдена като такава", каза защитникът.

 

"По принцип охраната има право да преценява степента на опасност. Друг е въпросът, че когато става дума за публично експониране на задържаните лица, не бива да се злоупотребява с това правомощие", коментира адвокат Михаил Екимджиев.

 

По думите му, няма разумно обяснение Иванчева да бъде с белезници, като се вземат предвид физическите й параметри, особено и влошеното здравословно състояние. „Логиката за поставяне на белезници и вериги е чисто житейска - колкото по-опасно е престъплението, в което е обвинен човек, толкова има някаква логика мерките за охраната му да са завишени. От гледна точка на риска задържаният да избяга, защото обвинените в по-тежки престъпления са повече мотивирани да избягат. И не само с оглед на физическите им възможности, а заради бягство от правосъдие.

 

"Казусът с белезниците е много интересен и въпросът ще се изследва, ако се подаде иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди или жалба в Страсбург - дали се е налагало точно Иванчева, за която няма данни да е с колосална физическа сила или да владее бойни изкуства, да бъде по този начин показвана на публиката", заяви Екимджиев.

 

Той разказа за спечелени пред Европейския съд по правата на човека дела, включително и срещу България, при които е прието, че има нарушение и на справедливия съдебен процес, и на забраната за унизително отношение заради белезници в съдебните зали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10432 |01.08.2018 Д-р М. Ненков за Фрог: Упойката може да отнеме живота на пациент, ако той е с генетичен дефект . 3| 14074 |31.07.2018 Читатели на Фрог: Системата на Vivacom се срина . 4| 10435 |26.07.2018 Само във Фрог: Шефът на КПКОНПИ взел имането на Амигоса, ама друг път . 30| 19731 |25.07.2018 Октай пред Фрог: Сидеров атакува Борисов, посредничи на задкулисието за нов политически проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads