Реклама / Ads
7| 19056 |29.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев за Фрог: Вносителите на сигнали срещу Панов да бъдат разследвани

.
адвокат Михаил Екимджиев
Реакцията на ВСС по отношение на жалбата на медия на КОЙ е откровено противоконституционна. Това заяви пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев по повод пуснатия сигнал от медия на КОЙ срещу Лозан Панов.
 

Вносителите на разглеждането на този пасквилен сигнал срещу Лозан Панов извършват престъпление – те погазват упражняването на конституционно гарантираната свобода на изразяване на мнение на председателя на ВКС, което е престъпление срещу конституционните права на гражданите.

 

Съвсем скоро Европейският съд за правата на човека осъди Унгария за нарушение на свободата на словото на бившия председател на Унгарския върховен съд Андраш Бака, тъй като беше уволнен по инициатива на правителството на Орбан заради това, че си беше позволил критика към приемани от страната закони и законопроекти.

 

Точно заради това решение Европейският съд подчертава, че „темата за функционирането на съдебната система е от особен обществен интерес и дебатът по нея е защитен от чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека и гарантира свободата на словото и изразяването. Дори даден проблем да има политическа окраска, това само по себе си, не е достатъчно да бъде обезкуражаван един съдия да прави изявления по въпроса”. Нещо повече съдът в Страсбург е приел, че такъв тип поведение спрямо уважаван, авторитетен представител на съдебната власт, какъвто е бившият председател на Върховния съд в Унгария, е имал смразяващ ефект по отношение на съдийското съсловие и е било в състояние да обезкуражи съдиите да участват в обществения дебат по законопроектите и свободно да изразяват становища по въпроси, свързани с независимостта на съда”.

 

След като има такова решение на Европейския съд, те са абсолютно задължителни за всички държави членки, вкл. за България. Това означава, че вносителите на предложението от ВСС предумишлено действат в разрез с това решение и с българската Конституция, чийто чл. 5, ал. 4 прогласява прякото приложение на Европейската конвенция за правата на човека. Нарушението на Конвенцията автоматично означава нарушение на българската Конституция, която също гарантира свободата на словото. Ако има независима прокуратура, тя трябва да разследва вносителите на предложението да се разгледа сигнала на медията на КОЙ, защото самото му разглеждане от ВСС представлява институционална намеса и ограничаване на конституционната свобода на словото на Лозан Панов. Нещо повече такъв прецедент в работата на ВСС би имал смразяващ ефект по отношение на останалите съдии, които имат критично мнение спрямо политическата ситуация в България.

 

Бих предложил след сформирането на новия ВСС да се разгледа поведението на сегашните членове на ВСС, които инициират тази мръсна кампания срещу Лозан Панов, защото според Конституцията и Закона за съдебната власт магистратите трябва да имат високи професионални и морални качества. Сегашните членове на ВСС, след изтичане на техния мандат, ще се върнат на магистратските си места и тогава ще възникне въпросът дали тези клоуни, които с такава лекота мачкат Конституцията и Конвенцията за правата на човека, имат необходимите професионални и морални качества да правораздават.

 

Категорично е налице мръсна кампания срещу Панов, която върви през свинските медии на Пеевски, през слугинажа на управляващите във ВСС и през опорните точки в изказванията на премиера Бойко Борисов. Те привеждат на битово ниво изключително сериозен конституционален проблем – заплахата за сигурността на председателя на Върховния касационен съд. И от „Мерцедес” опровергаха нелепото монтьорско обяснение на Бойко Борисов, че болтовете на колата на НСО са се саморазвили. Склонен съм да вярвам повече на експертите на автомобилната компания, отколкото на бивш пожарникар за това каква е причината, която излага на риск живота на Лозан Панов. Най-тъжното е, че в държава, която претендира за европеидност в политическата култура, в разделението на властите, в отношението към законността, битовизира по този начин проблем, който засяга в най-голяма степен нейната сигурност, защото в нормалните страни държавността се олицетворява най-вече от съдебната система. Премиерите си отиват през няколко години, но съдиите са несменяеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6783 |26.06.2017 Само във Фрог: Задължават лекарите да изписват по-изгодни лекарства . 3| 7749 |22.06.2017 Спас Ташев за Фрог: Преговорният процес на Македония за ЕС ще е над 10 г. . 6| 7822 |16.06.2017 Р. Гечев за Фрог: Да се намалят таксите на банките, ако има ограничаване на кеша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads