Реклама / Ads
8| 8275 |06.11.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев пред Фрог: За стотици хиляди са делата на вложителите в КТБ

.
Адвокат Михаил Екимджиев
БНБ трябваше да приложи европейската директива, а не противоречащия национален закон, и да започне плащането в кратък срок. Важен е въпросът за моралните вреди, защото всеки човек изпитва фрустрация от несигурността, от неадекватността в действията на институциите, които съдът ще възмезди с няколко хиляди лева. Заради невъзможността да се ползват своевременно гарантираните влогове, хора не са могли да се лекуват адекватно например. Когато се докажат значителни морални вреди, обезщетението е няколко десетки дори стотици хиляди лева, посочва пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

По отношение на сумите над гарантираните размери на влоговете сме в зоната на здрача. Това са дела, които трябва да се водят срещу институциите, които са причинили кризата в КТБ. Обичайният заподозрян в такива случаи е БНБ за това, че не е упражнила адекватен контрол. Последните няколко месеца преди да бъде поставена под особен надзор КТБ, БНБ даваше едни изключително позитивни оценки при придобиването на банка „Креди Агрикол" ( "Виктория”). От тази гледна точка могат да бъдат предявени искове по реда на закона за отговорността на държавата за неправомерно бездействие на БНБ. Сигурен съм, че ще се докаже, че има такова бездействие.  

Предлагат ни сюжети за наивници, че от БНБ са работили по данните, които КТБ им е подавало. Ако действително имаше истински институционален надзор, той не трябваше да се задоволява само с интерпретация на данните на КТБ, а трябваше да се извършват внезапни проверки и да се правят счетоводни засичания. От тази гледна точка е много вероятно да се докаже пред съда, че БНБ не е упражнила адекватен контрол. Не е сигурно обаче, че това ще е достатъчно за спечелване на делото, защото е възможно да се приеме, че това не е в пряка причинно-следствена връзка с вредата, претърпяна от конкретния вложител. Хипотетично дори БНБ да си беше свършила работата, ще се търсят доказателства, че КТБ  е могла да фалира и да се понесат същите щети. Затова казвам, че тези дела са с висока степен на риск и са хазартни, предупреждава адв. Екимджиев.

 

Преди години опитвах по подобен начин да съдя БНБ, затова че не беше отнела лиценз на фалирали финансово брокерски къщи, така наречените пирамиди. Бях завел десетина дела и всички бяха загубени.  Бях успял да докажа, че ако своевременно е бил отнет лиценза, то нямаше моите клиенти да са сключили договори. А те бяха сключили договори със съответната пирамида, по-късно от момента, в който трябваше да им бъде отнет лиценза.

 

Ако успеем да докажем, че БНБ е трябвало да отнеме лиценза на КТБ преди конкретният вложител да е направил влог, тогава Националната банка трябва да бъде държана под отговорност. Това може да се докаже на база счетоводни експертизи, посочва защитникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5278 |06.11.2014 Тенчо Попов пред Фрог: Съобщението на БНБ е правен абсурд . 23| 10141 |04.11.2014 Само във Фрог: Втори българин джихадист в Ислямска държава . 4| 5334 |04.11.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: 1100 са българите самоубийци . 40| 7773 |30.10.2014 Парамов пред Фрог: Не трябва да се допуска фалит на КТБ, Искров ни пробутва приказки за наивници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads