Реклама / Ads
21| 8831 |14.10.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев пред Фрог: Властта на Борисов във ВСС отслабва със съдебните реформи

.
Адвокат Михаил Екимджиев
В актуализираната стратегия за реформа на съдебната система е отразена една моя отколешна изконна мечта – за индивидуалната конституционна жалба, която би дала възможност на гражданите за самозащита срещу лошото управление, срещу лобистките закони и корупционните практики, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев
 

Идеалният модел на конституционна жалба е германският. Той позволява да се оплачеш пред Конституционния съд от административни, от съдебни, от законови и от подзаконови нормативни актове, т.е. всеки властнически акт, който нарушава твои конституционни права може да бъде обект на обжалване пред Конституционния съд, а това е способ на демократизацията на целия обществен живот, посочва защитникът.

 

Разделянето на ВСС се цикли от години и категорично трябва да се случи. Тази теза намира отражение в няколко мои жалби до Европейския съд в Страсбург. При неразделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия се стига до абсурдни ситуации, при които ВСС взема решение за наказание на съдии, като мнозинството от ВСС, гласували за това решение, са прокурори. Ето и пример: представете си, че сте съдия и трябва да решите наказателно дело с голям обществен интерес. До вас стои прокурор и скърца със зъби и ви казва: „Ако не го решиш така, както Цветанов и прокуратурата искаме, утре главният прокурор като член на ВСС ще поиска дисциплинарно наказание и колегите прокурори ще гласуват за това. Съдът като решаващ орган, който трябва да е независим от външни влияния, се оказва някак си зависим от една от страните в наказателния процес заради това, че главният прокурор е участник във ВСС и затова че прокурори участват в този ВСС. В тази насока имаше куп препоръки на Венецианската комисия и на Европейска комисия.

Трябва да има ВСС, който да дава възможност на съдиите да бъдат независими от прокурори и следователи. Бойко Борисов, който си е подредил фигурите във ВСС, не дава и дума да се издума. Това се очертава като основния препъни камък в преговорите с „реформаторите”, смята адвокат Екимджиев.

 

Преди всичко главният прокурор е фигура на Бойко Борисов. Бързо, за 2-3 месеца бяха прекратени делата срещу него – визирам случая с Мишо Бирата и този с Чакъра. Очевидно част от пазарлъка е Бойко да пази гърба на Цацаров и не позволи неговата власт да бъде намалена, а очевидно като бъде разделен ВСС, възможността главният прокурор да въздейства на магистрати, ще бъде намалена.

 

Като недостатък на стратегията правозащитникът посочи оставането на прокуратурата в съдебната власт. „Откакто има конституция, това са 23 година, прокуратурата показва, че нейното ръководство не иска да бъде независимо. Напротив, то търси начин да се постави в услуга на определени политически сили и частни интереси и много ефикасно осребрява тази си зависимост. Самите изкушения, на които са подложени главните прокурори, са неустоими и те жертват независимостта си. Най-добре е да приведем фактическото положение на доброволна зависимост на прокуратурата в юридическо. Така тя ще бъде зависима, но ще бъде и отчетна. Досега прокуратурата фактически беше зависима, но формално юридически беше безотчетна и много добре се възползваше от тази си безотчетност. Вършеше безобразия, поставяше се в услуга на когото й харесва, след това казва: „Не ни пипайте, защото ние сме независими”. В тази връзка не може да се търси сметка на главния прокурор за историята с КТБ, за „убийците” на Делян Пеевски и т.н. Политиците също много сръчно се възползваха от тази ситуация на прокуратурата, защото когато ги обвиняваха за провалите им в декларираната от тях като приоритет борба с престъпността, те казваха: „Какво да направим, като проблемът е в прокуратурата. Тя е независима и ние не можем да й влияем”. Така политиците оправдават собствените си провали с независимостта на прокуратурата, обръща внимание адвокат Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6738 |10.10.2014 Проф. Вучков : Кънев е гумено човече, Бареков е предател . 32| 6141 |08.10.2014 Райдовски за Фрог: Повече партии в НС=размита политическа отговорност и кражби . 12| 5532 |07.10.2014 А. Христова пред Фрог: Безсилието на избирателите води до агресия в семейството . 19| 9215 |06.10.2014 Д. Йончев пред Фрог: Все ми е тая на коя трибуна ще видя Румен Петков, не е промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads