Реклама / Ads
0| 6799 |16.04.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Гьошев за Фрог: Съдът отмени политическо уволнение на ГЕРБ в Асеновград

.
Ваня Костадинова и Кристиан Гьошев
С решение от 14 април 2021 г., състав на Върховния административен съд е отменил като незаконно уволнение на Кмета на Община Асеновград д-р Христо Грудев. Издигнатият и избран за Кмет от Политическа партия ГЕРБ Грудев е уволнил през февруари 2020 г., поради съкращаване в щата, директора на Дирекция ”Управление на общински активи и транспорт” в Общината Ваня Костадинова.
 

Последната пък е емблематична активистка на БСП в Асеновград и член на Районната избирателна комисия в Седемнадесети изборен район - Пловдивски.

 

На първа инстанция Административен съд - Пловдив отсъжда в полза на Община Асеновград, но на втора инстанция, след като уволнената ангажира в своя защита спецът по трудово и административно право адв. Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив, уволнението е отменено независимо, че ответната община се е представлявала от преподавателят по трудово право в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" адв.Теодора Филипова.


Адвокат Гьошев е познат на обществеността още от ученическите му години, когато води успешно битката с образователното министерство за отмяна на задължителните матури без право на освобождаване. След завършване на висшето си образование се занимава предимно с дела срещу държавни и общински институции, а афинитетът му към съдебни битки, свързани с уволнени учители и директори го прави популярен в цялата страна.


Любопитно е също, че Кристиан Гьошев и Ваня Костадинова участваха заедно в състава на РИК 17 - Пловдивски на отминалите вече парламентарни избори на 04 април 2021 г.. И двамата юристи са стари изборджии, тъй като от години са членове на избирателни комисии в Пловдив и областта.


От мотивите на съдебното решение на ВАС, V-то отделение става ясно, че: "При съпоставка на преките задължения се установява, че макар и формулирани с различен словоред основните задължения по длъжностната характеристика за длъжността директор на дирекция УОАТ и тази за директор на новообразуваната дирекция ИПУТ съвпадат в по-голямата си част, като както бе посочено по-горе е имала и такива относно човешките ресурси, за разлика от липсата на такива в новоутвърдената въпреки, че за нея е предвидена такава цел. Добавените допълнителни конкретни задължения са свързани с разширяване дейността на дирекцията, но не променят съществено системата от задължения, предвидени по длъжностната характеристика, връчена на Костадинова.


При така установените факти следва извод, че в случая длъжността, заемана от Костадинова е запазена като система от функции и задължения по утвърдени длъжностни характеристики. Действително е налице промяна в изискванията за образование, макар и по двете да е налице изискване за магистърска степен, но по длъжностната характеристика, връчена на жалбодателката е предвидено изисквани за професионална област на образование - икономика, социални дейности и право, а за длъжността директор на дирекция ИПУТ е предвидена област строителство, което обаче не кореспондира с предвидените в нея преки задължения, а освен това не попада в обхвата на обстоятелствата, водещи до извод за реалното съкращаване на определена длъжност."

 

"Видно е, че уволнението е било политическо. След като бившия кмет на Асеновград от БСП д-р Емил Караиванов не е избран за нов мандат през 2019 г., новият кмет от ГЕРБ д-р Христо Грудев е решил да направи "чистка" на кадрите, назначени от предишния кмет. Стара практика, но порочна. Очаквам Костадинова отново да бъде уволнена, освен ако съвестта не почука в главата на кмета, за да не оставя на улицата една млада жена с дете.", коментира адв.Кристиан Гьошев.


Очаква се до 14 дни Ваня Костадинова да се върне на старото си работно място.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6129 |07.04.2021 Д-р Огнян Гърков за Фрог: За антисистемния протестен вот. ГЕРБ удържа властта като копанка от еврофондове . 2| 5703 |24.02.2021 Съдът върна незаконно уволнена директорка в с.Езерче . 27| 17913 |07.01.2021 Октай пред Фрог: Борисов опитва да се договори с тези, които влязоха в спалнята му . 34| 10867 |06.01.2021 Ген. Д. Шивиков за Фрог: Няма заигравка между президента и премиера. Това е битката за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads