Реклама / Ads
2| 13103 |14.09.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Костадинова за Фрог: Аферата с Азербайджан провокира ЕП за „Магнитски”

.
Аферата с Азербайджан провокира гласуването на резолюцията на ЕП за борба с корупцията, в която се призовава Съвета на ЕС да въведе персонални санкции срещу 32 лица, включени в списъка ”Магнитски”.
 

Тази резолюция трябва да се тълкува като политическо решение. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Детелина Костадинова.

 

Корупцията не е само материална.  Корупцията е влиянието, което могат да упражнят институциите върху определени процеси. Корупцията в момента може да е и обещание на постове.

 

Проблемът за липсата на реални резултати в България, както в борбата с престъпността, така и  с корупцията, следва да бъде анализиран в светлината на това, коя институция  има правомощия да повдигне и поддържа едно обвинение, като единствения  равнозначен отговор е  прокуратурата. Ако някой трябва да поема отговорността за липсата на резултати с преодоляването на корупцията, това е прокуратурата.  Това действие  се дефинира чрез престъплението „Подкуп“, което не може да се разследва от административни органи,  а единствено и само от органите на досъдебното производство, които след събиране на достатъчно доказателства, да внесат съответния обвинителен акт в съда.

 

На въпрос дали новият антикорупционен орган ще успее да се пребори с корупцията, адвокат Костадинова отговори: Корупцията е престъпление. Дори новият административен орган да установи, че има извършено престъпление, трябва да внесе сигнал за това в  прокуратурата, за да се започне наказателно производство. След като едно действие е криминализирано, следва да бъде  разследвано от прокуратурата и санкционирано от съответния наказателен съд. Отделно в СГП има антикорупционно звено.  

 

Юридически нонсенс е обвинението на дъщерята на Цветан Василев – Радосвета. Няма как да й се повдигне обвинение за това, че е знаела, че парите, с които е купила апартамента си, са придобити след извършено престъпление, след като към онзи момент баща й  няма повдигнато обвинение и са му правени данъчни проверки, ревизии, които не са установили нередности, а и банката КТБ е била с лиценз.

Ако лицензът на КТБ  е бил отнет към момента на купуване на апартамента, може  да се презюмира някакво закононарушение, но при работеща кредитна институция, наблюдавана от всички регулаторни органи, няма как Радосвета Василева, да формира  знание, че „изпира пари“ придобити чрез престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5795 |14.09.2017 Само във Фрог: МВР пропуснало да изясни защо Лазар Влайков иска огнестрелно оръжие . 5| 15287 |14.09.2017 Само във Фрог: Човек на Писанчев и кръга КОЙ оглави бюрото за защита на свидетелите . 3| 7007 |14.09.2017 Първо във Фрог: ДАНС привика Кемил Рамадан, притискат го за протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads