Реклама / Ads
0| 4666 |20.07.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Николова за Фрог: МЗ твори един след друг правни абсурди

.
МЗ не спазва задължителни процесуални правила, не превежда мотиви. Когато се пише един проект на нормативен акт, трябва да има финансова обосновка. Такова нещо няма нито за медицинските стандарти, нито към повечето наредби, издавани от министерството. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Христина Николова.
 

При стандарта за хирургия в един и същи ден беше обнародвано решението на съда за отмяната на стария стандарт и новия стандарт. Текстовете на двата стандарта бяха едно към едно едни и същи, дори граматическите грешки бяха същите. Бяха приведени някакви мотиви, които не са реални. Това се получи и със Спешната помощ, щом се удължи времето за спазване на изискванията от болниците. Юридически абсурд е да се изменя една наредба в преходно-заключителна разпоредба на друга наредба, която няма нищо общо с предмета на дейност.

 

Юристите са задължени съобразно Лисабонския договор да приведат цялата нормативна уредба в съответствие с европейската. Всеки нов акт, който се издава, трябва да има обосновка, че е съобразен с релевантните към него европейски актове. Европейските регламенти трябва най-малкото да са цитирани в тези мотиви, а МЗ пише само, че няма колизия без да се направи обосновка.

 

Причините за правните абсурдни са съвкупни – има доза непрофесионализъм, има доза и работа по спешност... Резултатът от това е за сметка на пациентите. Лекарите и лечебните заведения трупат негативи във финансовата сфера, докато пациентът търпи негативи по отношение на неговото здраве и живот. Така например заради здравната карта и пръстовите отпечатъци той губи възможността за избор на лечебно заведение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7882 |19.07.2016 Само във Фрог: Млади и образовани гласуват за референдума на Слави . 5| 12336 |19.07.2016 Полк. Ненков за ФРОГ: БГ-ракети срещу Истанбул? Луда работа! . 3| 10019 |19.07.2016 Е. Славкова за Фрог: ЦРУ клати властта на Ердоган чрез Гюлен - той действа и у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads