Реклама / Ads
17| 7807 |25.10.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Ако президентът Радев не подпише указ за Гешев, ВСС ще прегласува

.
ВСС Източник: БГНЕС
Висшият съдебен съвет ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, ако президентът не подпише указ за назначаването на избрания нов главен прокурор. Няма да започва нова процедура. Това се разбра от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев на пресконференция в четвъртък вечер веднага след избора на Гешев.
 

По думите му, процедурата предвижда да се подложи отново на гласуване същата кандидатура. Прокурорската колегия на ВСС еднозначно обяви днес, че, ако се наложи, ще застане повторно зад Иван Гешев.

 

Като се има предвид - че изборът му стана с 20 гласа "за" срещу 4 "против" (отсъстваше един член на ВСС), както и изказванията на част от привържениците на Гешев в съвета - може да се предположи, че той отново ще събере достатъчно подкрепа, но може и да има промяна.

 

Така ВСС смята да приложи начина, по който действа при избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, за когото президентът също първоначално отказа да подпише указ, но след повторното гласуване и избор, го назначи. Радев има право само веднъж да върне избора. Не е ясно дали при прегласуване може да има нови номинации.


Днес решението на ВСС ще бъде изпратено до президента, но това не ангажира държавния глава с конкретен срок за това да подпише или да не подпише указ
каза още Магдалинчев.


"Аз смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията си по Конституция по начина, по който прецени за правилно", заяви новоизбраният главен прокурор.


На въпрос какво е мнението му за подкрепата пред сградата на ВСС, плакатите с надпис "Гешев – шериф" и музикалния съпровод (руска и народна музика) и за голямата полицейска блокада, той заяви, че няма представа кои са хората отвън:

"Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят, както и тези, които не ме подкрепят.


За засиленото полицейско присъствие Гешев обясни, че не знае дали и колко полицаи е имало пред сградата, дали действително "Орлов мост" е блокиран. "Това дали е така или не е така, не мога да кажа, защото бях във ВСС. Въпросите, свързани с охраната на обществения ред, са от компетентност на изпълнителната власт и не мога да смесвам властите и компетенциите им. Това означава да се спазват законовите разпоредби, включително и правото на протест. Уважавам всяко мнение, а оценката за събитията ще си прави всеки непредубеден български гражданин.

 

На въпрос как ще работи и как ще протича борбата с престъпността при такова медийно отношение, Гешев каза, че не може да коментира медийната политика, това е въпрос на журналистически стандарти и на етика. "Аз ще се старая прокуратурата да е максимално открита към българското общество и към българските граждани", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7374 |27.07.2019 Т. Тагарев: Притеснително ще е, ако президентът наложи вето на актуализацията на бюджета за Ф-16 . 0| 6088 |24.07.2019 Какво пропусна Румен Радев в Хърватия? . 25| 9417 |09.06.2019 Росен Плевнелиев: Радев вече се е скарал със САЩ, разделя ЕС . 24| 10348 |06.05.2019 Президентът: Безмълвието на генералитета може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads