Реклама / Ads
49| 12872 |21.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Армейци изригнаха в защита на ген. Шивиков срещу прокуратурата

.
Ген. Димитър Шивиков
Командоси от бригадата специални сили в Пловдив и военни от карловската механизирана бригада избухнаха във фейсбук в защита на своя командир бригаден генерал Димитър Шивиков, обвинен в злоупотреба със служебното си положение. Според тях генералът е натопен от свои зложелатели преди заминаването му за служба в НАТО в Монс, Белгия.
 
Пред журналисти ген. Шивиков заяви , че е натопен.  „Някой има огромен интерес да бъда злепоставен и компрометиран. Не искам да коментирам нищо повече, достатъчно е петното, което ми беше лепнато. Явно е, че много се доверявам", каза още бригаден генерал Шивиков.

Подчинени и колеги, които застават твърдо зад генерала, напомнят, че той е един от малкото офицери, които имат свое мнение и го отстояват. Бил е командир на пехотен батальон в Ирак, национален офицер в Кабул.  Има стотици парашутни скока.

Командосите и воините създадоха група във фейсбук и се обедининяват около писмо на свой колега. Ето го и него:

"Уважаеми колеги, да подкрепим генерал Шивиков!

Да изразим несъгласието си срещу това жалко и скалъпено обвинение, като в същото време изразим моралната си подкрепа за генерала!

Аз лично се отвращавам от начина, по който структури като Военна полиция и Военна прокуратура функционират, базирайки се на доноси, клевети и инсинуации!

На всеки един от нас му е ясно, че става дума за предварително планирано обвинение, а не просто съвпадащо такова с обявеното назначение и повишение на генерала. Ясно е, че на някои кръгове не им харесва фактът, че способен и доблестен мъж като генерала продължава своето развитие.

На някои не им трябват офицер, които имат собствено мнение, които проявяват характер и които са изградени и доказани лидери, защото такива хора не могат да бъдат използвани срещу българската армия. За наше съжаление, тези, които масово биват развивани в кариерно отношение, са от категорията на конформистите и послушковците, които, в замяна на собственото си развитие, са готови да работят срещу интересите на държавата. Генерал Шивиков не е в тази категория, затова е и неудобен. В това се крие и причината за това гнусно обвинение.

Нека не позволяваме един от малкото истински родолюбци и командири да си отиде, защото губещите сме всички ние!"

Припомняме, че софийска военна прокуратура повдигна обвинение за злоупотреба със служебно положение на бригаден генерал Димитър Шивиков. Според обвинението на 12 март т.г. Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово. Извън служебните им задължения четиримата са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков, което се намира в София. "По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България", пишат от прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6103 |20.04.2015 Ноам Чомски: Европа е по-расистка от САЩ . 5| 6805 |20.04.2015 Родители обвиниха учител, че блудства с децата им . 21| 5208 |19.04.2015 Паметникът на Христо Ботев се руши заради свлачище . 20| 6001 |18.04.2015 Омбудсманът: Трябва генерална чистка в съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads