Реклама / Ads
7| 6404 |21.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Асен Агов за Фрог: В Европа и САЩ свободата на словото също е кът

.
Журналистът и бивш депутат от СДС Асен Агов Източник: Булфото
Пиша и говоря, защото чувствам публичен дълг да го правя, а не за да си вадя хляба. Отказвам на редактори, когато искат от мен слово в конфликт с убежденията ми за свобода. Бил съм журналист в режим без свобода, затова я ценя още повече. Tолкова повече, че понякога се замислям не стигам ли до фанатизъм, коментира пред „Фрог нюз” журналистът Асен Агов по темата свободата на словото в България и има ли тя почва у нас.
 
В свободния свят, в който живеем и ние, останаха много малко традиционни издания или станции – образци поне на моята представа за почтена журналистика. В България те се броят на пръсти, както, впрочем, е в другите европейски страни и в Америка. Онлайн журналистиката изглежда е на път да се пребори за свободата на словото, но там възниква проблемът с достоверността, манипулацията и езика на омразата особено във форумите. Вечната беда на нашата професия – сензацията, трагедията, бедствието и песимизмът, които продават добре всяка публикация, ще продължава да тегне над нея. Изглежда свободата на словото все ще се лута между нея и журналистическата съвест, коментира Агов.

На въпрос има ли смисъл от дебат и законови норми относно свободата на словото в страната ни, Агов коментира: Убедил съм се, че приемането на закон за всеки политик е най-лесният изход и отговор на даден порок в обществото. Трудното идва с прилагането му. Със сигурност е добре да се знае кой финансира дадено издание или станция, защото така поне ще се носи материална отговорност от собственика за публикувани клевети или лъжи. Ще се ограничи манипулацията, която трови обществения живот. Но, питам се, съвест възпитава ли се със закон?

В България вече има сериозни издания, които не правят компромис с истината и свободата. Обществените радио и телевизия, поне две търговски телевизии, няколко частни радиостанции, десетина новинарски сайта и два вестника са добър пример за това. Горе-долу такова е съотношението и в Обединеното кралство, чиято сериозна журналистика е може би най-качествената в света, каза Асен Агов.

На въпрос: „Как ще коментирате думите на ген. Атанас Атанасов, че сарайско-библиотекарската групировка продължава да контролира държавата”, бившият политик заяви: „Щом е така, да отстранят този контрол. Властта е в ръцете им. Нали затова ги избрахме миналата есен.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8122 |20.01.2015 Ректорът на ВТУ "Т. Каблешков" за Фрог: „Метрополитен” ще закъса без нас . 18| 7540 |19.01.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: За снимка с любовница драконовски санкции за КАТ . 5| 7061 |17.01.2015 В. Владимиров пред Фрог: През 2016 г. БДЖ щеше да фалира . 20| 10928 |16.01.2015 Т. Ников за Фрог: Случаят "Сертов" не е щуротия, а плащане за гяволъка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads