Реклама / Ads
10| 6911 |21.05.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Автоинструктор пред Фрог: Държавата е зад бизнеса с шофьорски книжки

.
Освен вас, само 2 старозагорски медии ми се обадиха. За съжаление нито една институция не ме потърси, за да се запознае с изнесените от мен данни за продажбата на шофьорски книжки. Това каза пред Фрог нюз автоинструкторът Митко Трайков, който през седмицата пусна Отворено писмо до всички медии за поголовната корупция в ДАИ.
 
Фактът, че никой не се интересува от този проблем, си го обяснявам само с това, че тази престъпна дейност се покровителства от най-високо ниво. Не само в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, а и още по-нагоре. След като пуснах Отвореното писмо, инструкторите започнаха вкупом да ме напускат. Те са обработени и заплашени от изпитвачите. Реално изтъкват пред мен други причини, но как ви се струва трима човека заедно да напускат?! Сега оставам сам във фирмата. Истината е, че от години се боря с корупцията. Всички ме познават, не само в Стара Загора, но и в цяла България. Мога категорично да заявя, че страхът е голям. Някои дори ги е страх да разговорят с мен. Изпитвачите и служителите от Изпълнителната агенция бягат от мен като от чума. Нали знаете как е, всеки гледа себе си. Всички знаят, че корупцията се покровителства от високо ниво и никой не смее да предприема нещо, обясни Трайков.

Той призна, че това не му се случва за първи път. И друг път, когато съм надигал глас за корупцията в системата, автоинструктори са действали по този начин. Куриозното е, че предният път самите изпитвачи търсеха работа на инструкторите. Защото те казват: Аз хубаво ще напусна Трайков, но гладен ли да стоя. А те ги успокояват: Ще ви намерим работа. Това се случи преди около 3 години. Тогава реших да алармирам всички възможни институции-МВР, ДАНС, ГДБОП, БОРКОР, президент, прокуратура, парламент и т. н. Няма институция, до която да не съм писал. Сигналите, които съм подавал са за конкретни случаи и за конкретни лица, които са искали от мен да си купят книжка. Става дума за полуграмотни хора.

Идват при мен и ми казват: Дай да платя, където трябва и колкото трябва, само и само да мина. Други пък изобщо не могат да карата и трябва да вземат допълнително часове, но не искат да платят. Те пък казват: Давай да давам и да заминавам. Обяснявам им, че има камери и че не става така. След това си искат документите и ми признават, че са намерили начин да се оправят. Споделят ми: Ти като не искаш, друг ще вземе парите. След това отиват при друг колега и си взимат книжката от първия път. До този момент съм сигнализирал за 10 такива случая. Щом си купят книжка, хората идват и ми си хвалят: Виж, ти не искаше да вземеш парите, но другите ги взеха. Има и куриози. Колегите казват на курсистите: Иди и почерпи Трайков. Кажи му, че си взел книжка. И курсистът идва с кутията бонбони при мен, възмути се той.

След това призна: Чувствам се като ням. Крещя, но никой не ме чува. Корупцията е прояла държавата. Пускал съм сигнали за далаверите в бюрото по труда. Там също се правеха далавери с шофьорските курсове по програмата „Аз мога повече”. Измислиха една професия по вътрешен и международен транспорт. Изобщо не става ясно това шофьори ли са, какви са... Бюрото по труда набира кандидати, като ги пита: Искате ли да карате шофьорски курсове? Не става дума, обаче за тази професия, която е точно по програмата. И хората се съгласяват.

Всъщност шофьорският курс е вторият курс, който се предоставя безплатно. Бюрото по труда плаща на мои колеги автоинструктори, които трябва да обучават за тази измислена професия около 20 часа. Това означава, че 2-3 месеца трябва да се провеждат лекции. А този курс изобщо не се кара. В същото време безплатно се предоставя като бонус шофьорски курс. 600 лв. отпуска бюрото по труда, а един шофьорски курс е около 400 лв. в Стара Загора. Това означава, че се плаща 200 лв. отгоре. Колегите не водят онзи курс, който реално трябва да провеждат. Отделно се плаща се по 50 лв. на разни хора да не правят проверки по програмата. Дава се и на даиджиите, защото може да засекат далаверата в единия и другия курс. Далаверата беше много голяма. Тези пари по веригата отиват нагоре, уточни Трайков.

Автоинструкторът обясни: Когато Ивайло Московски беше в опозиция, той задаваше в НС въпросите за корупцията в ДАИ. А сега депутати го питат за същите тези неща, а Московски отговаря като предшественика си. Замацаха нещата и нищо. Вече съм убеден-държавата закриля този бизнес. Продажбата на шофьорски книжки се е превърнала в много печеливш бизнес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5839 |20.05.2015 Николай Милчев за Фрог: Образованието ни е в пещера . 7| 7416 |19.05.2015 Г. Свиленски пред Фрог: Борците срещу корупция в ДАИ ги уволняват, мълчаливите ги издигат . 1| 5011 |18.05.2015 Политолог за Фрог: Кметовете са стожери на клиентелизма . 5| 6922 |14.05.2015 Само във Фрог: След скандала с „Червеи”, човек на КОЙ отвори фирма за информационно обслужване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads