Реклама / Ads
2| 12720 |24.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

А. Бабикян: Борисов 4 пъти оставя постове, сега ще е чудо, ако издържи

.
Арман Бабикян
Ще е изненада, ако Борисов изкара мандата си. Като започне една работа, не я довършва. Стана кмет и недовърши мандата си, стана главен секретар на МВР, пак не довърши. И 2 пъти министър-председател беше и пак не изкара мандата си, коментира пред Фрог нюз политологът Арман Бабикян.
 

- Г-н Бабикян, старата песен на нов глас ли ще пее новото НС?

- Да. Всичко се повтаря. Единствено по-различното в него е липсата на десницата в него. Като електорален резултат имахме десница в предходния парламент. После се оказа, че било трик, затова резултатът е загубил значение. В момента няма трикове, няма трикаджии и ги няма и тези, които претендираха за десница. Десницата в България не е изчезнала и има стотици хиляди българи, които са склонни да я подкрепят, но за зла участ не са представени в НС. За сметка на това националисти и ултранационалисти не само са в НС, но и ще бъдат представени в правителството.

 

Важно е да видим защо се гледа с подозрение на партии, които може би са повлияни от Турция при тяхното възникване и при тяхната изборна кампания, а не се гледа с подозрение и със съмнение на партии, които са свързани с Русия и ще се окажат в правителството ни. Намесата на чужди сили в българската политика се тълкува различно, и то до такава степен, че това има значение за нашата национална сигурност и суверенитет.

 

- Оказа се, че на новите депутати не са чужди далаверите. Мотелът на Валери Симеонов в Малко Търново продължава да се пълни командировани на границата униформени, а той да прибира държавна пара.

- Стара истина е, че голяма част от родните депутати и управляващи се занимават с политика, за да се обогатят. Въпросът е колко е висока търпимостта на обществото към такива явления. До този момент то е показало, че му е все едно като някой го краде. Тези, които не мълчат, губят времето си да доказват кой е по-велик от другия и кой е по-голям юнак, вместо да се изправят срещу триглавата ламя. Изглежда това занимание печели повече почитатели.

 

- През последните дни „новите” ни депутати демонстрират смирение. Може ли вълкът да си смени не само козината, но и нрава?

- Смирението в първите работни дни е нещо нормално. „България над всичко!” „Съединението прави силата!” Тези лозунги отминават след няколко сесии и се връща обичайният климат в НС. 

 

- Цвета Караянчева обясняваше как е дошло времето на новите политици ...

- Да разбираме, че не харесва старите политици?! Остава да им каже имената.... Трудно е да се реализира това, за което говори, тъй като политиката се възпроизвежда по стария начин у нас. Олигарсите държат големите дялове в българската икономика, щастливо притежават 90 на 100 от  медиите в България, които са в пълна зависимост и в приведено положение и обслужват тези, на които им е разпоредено. При това положение нали не очаквате да се явят нови обществени и политически субекти, които са различни, нови и модерни?!

 

- Бизнес интересите ли обединиха ГЕРБ и Патриотите?

- У нас бизнес интересите са символ на тези, които държат парите, медиите и повечето власти в страната, и които без да са избрани си избират съответни изпълнители. Те не допускат определени хора да станат публично известни през медиите им, други не допускат да стигнат до НС. Имат достатъчно начини за тяхното контролиране или компрометиране, като например отнемане на част от бюлетините, гласуване под погледа на властите в някои махали или пък корпоративен вот. Нищо ново – тези неща ги знаем. Въпрос на договорки.

 

- Този път Борисов ще успее ли да изкара мандата си?

- Това ще е изненада, ако се случи. Като започне една работа, не я довършва. Стана кмет и недовърши мандата си, стана главен секретар на МВР, пак не довърши. И министър-председател беше и пак не изкара мандата си. 

 

- Какво видяхте в управленската програма? 

- В нея няма много отговори. Патриотите не казват как виждат пребиваването на двете американски бази у нас. Знаем, че голяма част от патриотите бяха за закриването им. Част от тях бяха за наборна военна служба. Не виждам да е залегнала такава точка. В управленската програма липсва конкретика, като например възможност патриотично управляващите да се преборят с абсолютно неравностойните земеделски субсидии на българските стопани в сравнение с колегите им от ЕС. Родните производители имат 4 пъти по-малки субсидии. Не знам как ще се преборят с този проблем, отричайки ЕС. За тях това е място, на което се определя само размерът на краставицата и място, на което някакви чиновници и еврогейове създават правила. Сега ще им се наложи да разговарят с тези хора, да работят в сихрон с тях.

 

- Какви ще бъдат последиците за България от превръщането на Турция в президентска република?

- Последиците ще бъдат косвени. България е необходимо да има по-мъдро и интелигентно отношение към Турция. Положението ни на комшия, който не смее да се изказва, е изключително унизително. Вижда се, че в Турция има почти 25 милиона, които не приемат диктатурата на Ердоган и които виждат европейска перспектива за страната си. Това са будни граждани, които въпреки арестите, цензурата и затварянето на медии, са готови да се изправят и да гласуват срещу предложението на Ердоган за монополизиране на властта. Не знам защо у нас не се зачита масата хора, които отказват да търпят тази ситуация в южната ни съседка. Страната ни трябва много умно да е подготвена затова, което предстои след референдума. Когато се говори за ограда по границата, не трябва да се гледа на нея като източник на корупция, а като на реално съоръжение. България действа истерично, а не разумно. Говори се надълго и нашироко за ролята на армията, която все още не се намира на границата ефективно. Имахме министър-председател, който адвокатстваше за безвизов режим на турските граждани, после охотно връщаше противниците на режима в ръцете на Ердоган.

 

Българската политика трябва да предвиди различни сценарии, които биха могли да се развият на юг от нас, а не смешни хора да тичат по границата и да обясняват, че ще ни залеят вълни от бежанци.

 

Интервю на Даниела Николова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 16673 |31.03.2017 Адв. Ботев за Фрог: Прокуратурата отказва да разпита Борисов за КТБ . 17| 35253 |02.02.2017 Красимир Райдовски: Разликата между ”Борисов” и ”Герджиков” е само в имената . 2| 12380 |07.12.2016 Атанас Атанасов: Борисов доведе сектор „Сигурност” до колапс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads