Реклама / Ads
29| 5692 |13.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Бабикян за Фрог: Загадка е защо Борисов се сети сега за синдик за КТБ

.
Политическият анализатор Арман Бабикян
Въпросът за Възродителния процес, докато не се изчисти в исторически и в съдебно-правен план включително, може би винаги ще се поставя при всеки удобен случай. Така че не съм особено изненадан от развитието на дебата относно назначаването на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, който се проведе в сряда, коментира пред Фрог нюз политическият анализатор Арман Бабикян.
 
Не виждам какво можеше да се коментира относно номинацията на Румяна Бъчварова. Предварително беше ясно, че ще мине, така че нямаше загадка в това, добави той.

Бойко Борисов трябва да говори за етническия мир в страната и е добре да съблюдава за него в качеството си на министър-председател. Ако се върнем назад в миналото, можем да си спомним доста непремерени приказки от страна на Борисов от типа, че одобрявал целите, но не и методите. Слава богу, оттогава изтече доста вода и премиерът не си е позволявал подобни волности.

Доколкото изказването на Лютви Местан от трибуната на парламента, в него имаше нещо доста знаково, което заради злободневието и обичайната битка власт-опозиция, не му се даде достатъчна тежест в публичното пространство. Стана ясно, че от страна на ДПС е имало постъпило предложение и институционална позиция в парламента във връзка с убийството на Борис Немцов. Това предложение не получи гласност и очевидно няма от страна на българския парламент готовност за подобна реакция, която си има своите морални и цивилизационни измерения, коментира Бабикян.

Не знам по каква причина не бе прието. Това е отговор, който дължат преди всичко тези политически сили, които претендират да са проевропейски ориентирани. За такива се числят както Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), така и Реформаторски блок и т.н. Ако причината за липса на реакция от страна на институцията Народно събрание е заради факта, че предложението е на ДПС, това показва изключителна дребнавост и малодушие, което отблъсква от политиката. Говорим обаче за свършен факт и за елементарните устои на демократичното мислене в българския парламент. Не става дума нито за лявото, нито за дясното мислене, а за демократичното мислене. Ако то няма устои в българския парламент, значи страната ни има много сериозен проблем, заяви Бабикян.

Избирането на Десислава Атанасова за председател на временната комисия, която трябва да разследва казуса КТБ говори, че предпочитанията за такава комисия са насочени към партия ГЕРБ. Защо точно сега Борисов се сети и за синдик, а не преди седмици, например, за мен също е загадка. Едно от предположенията, на които нямам желание да вярвам, но съществува, е, че тези, които са имали да си вземат нещо от банката, вече са си го взели. Сега се опитват да се предпазят от възможността Цветан Василев да си вземе някои парчета от имуществото.

На въпрос дали настояването на Борисов за разследване на казуса КТБ няма да остане висящо като обещанието му за закон за разкриване на собствеността върху българските медии, което той направи след атентатите в Париж, политическият анализатор отговори: Почти всички вече забравиха за тези обещания и Борисов прекрасно знае това. Затова той е готов често да дава обещания, тъй като никой нито помни, нито му търси отговорите за неизпълнението. Той е готов да обещае всичко.

В България истината и търсенето й не е сред силните страни от развитието на политическия процес в страната ни през последните 25 г. Ако разширим хоризонта – през последните 65-70 г. Истината не е на почит в България, за съжаление, коментира Бабикян.

Предпочитанията на пропагандните централи са да обвиняват за случилото се с КТБ този, който вече не е на власт. Въобще в България всички са много силни, когато някой вече не е на власт. Реално действаща демокрация ще имаме, когато отговорите се търсят от този, който е на власт, смята политологът.

Да очакваме ли с приближаването на местните избори обръщане на позицията на Борисов относно ДПС – сега от тяхна конкуренция в грижата за българските турци, в техни съмишленици, политологът коментира: Виждаме много обръщания на Борисов на 180 градуса през годините по най-различни теми, така че едва ли някой ще се учуди. По-скоро смятам, че ДПС са по-консервативни в това отношение и не са склонни чак на такива лупинги в политически аспекти.

Беше тъжна седмица за реформаторите и протестиращите гражданите, каза още Бабикян. Защото чуха от устата на Бойко Борисов това, което яростно бе отричано година и половина. А именно – че протестите са инспирирани и подплатени масирано от ГЕРБ, за да се върне на власт. Чухме признание от устата на министър-председателя и мисля, че от тук нататък ще е много трудно на някого да се обясни, че става дума за чист граждански порив, който не е употребен. Аз, разбира се, не смятам, че такъв е липсвал. Въпросът е колко дълго е продължил той, до каква степен е повлиял, и до каква степен би спомогнал за свалянето на кабинета на Орешарски, ако зад всичко това не стоеше партия ГЕРБ. Една дълго повтаряна лъжа се спука, заключи Бабикян.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 5991 |12.03.2015 И. Желев за Фрог: Корист води Борисов в църковните дела . 3| 7791 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София . 32| 8053 |10.03.2015 А. Семов пред Фрог: Ислямизацията на ромите и демографският срив ще ни убият! . 15| 6982 |10.03.2015 Т. Тодоров за Фрог: Българинът е зле, защото е скатавка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads