Реклама / Ads
11| 7625 |06.02.2012 НАРОДЕН ГЛАС

България - със сериозен дипломатически потенциал в Близкия изток

.
Очевидно в тази област САЩ иска да разчита на България като съюзник и партньор. Основната част от разговорите е била за мястото, което България трябва да вземе в събитията в Близкия изток, обяви по БНР преподавателят в НБУ по геополитика доц. Румен Кънчев.
 

Хилъри Клинтън, една лъчезарна дама, която оглавява американската външна политика, посети София, за да насърчи и окуражи българското правителство в много значими стратегически и геополитически области на неговата дейност. Пресата много реалистично отрази всички тези послания, които излъчи Хилари Клинтън, а те са, че САЩ е близък партньор на България, поддържа реформите в страната и нещо повече, САЩ искат да имат още по-тясно сътрудничество с България особено в такива чувствителни зони на съвременната политика, какъвто е Близкия изток, общата ситуация в началото на 21 век, свързана с една обща несигурност и кризи в различните сфери.

Според доц. Кънчев премиерът е успял да защити позицията на правителството за добива и проучването на шистов газ. Ние имаме проблем в сферата с енергийната сигурност. Проблемът е с енергоносителите и ние сме 99% от руските енергоносители. Следователно проблемът тук е за диверсификацията на нашите енергийни носители. От тази гледна точка американците искат по някакъв начин да помогнат на България да постигне такава диверсификация. Премиерът беше доволен от това, че отстоя позицията на правителството и декларацията на парламента. Чувстваше се, че има самочувствие по този въпрос и мисля, че позицията му е вярна- най-напред да се направи много внимателен анализ. Аз дори бих препоръчал да се създадат няколко алтернативни групи, които да направят независими експертизи и да докладват на правителството, така че да се вземе една обективна оценка, тъй като въпросът е остър за българското общество, обясни той.

От началото на мандата на правителството се извършват сериозни усилия в областта на военната реформа. Клинтън заяви, че американците държат на задълбочаването на това сътрудничество. Очевидно в тази област САЩ иска да разчита на България като съюзник и партньор, заяви той.

Доц. Кънчев обясни, че България има сериозен дипломатически потенциал в Близкия изток, който може да бъде полезен при решаването на проблемите там. Мисля, че една от верните визии на външното министерство е да използва този дипломатически капацитет, които България има там. България е добре приета от арабския свят и вероятно ще се набележат мерки, по които тя да играе една важна роля, наред с останалите държави, в този регион, каза доц. Кънчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 10524 |22.04.2011 Съседи ръфат България до ден-днешен . 7| 6199 |28.06.2010 Стана ли България по-четяща? . 41| 7408 |08.04.2010 Постройте термоядрения щит в България! . 79| 8005 |16.02.2009 К. Парамов: Еврокомисията насърчава крадците в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads