Реклама / Ads
18| 10402 |13.01.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Българите все по-прости и бедни

.
Темата за демографската катастрофа в България стана особено актуална и кой ли не се упражнява върху нея. Истината е една: българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости, по-нещастни, и все по-малко.
 

Това коментира проф. Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика. Според данни от Евростат 60% от българите живеят в мизерия, изплатените обезщетения от НОИ за заболели българи за изминалата година са 2 млн. и 800 хил. лв.

Българите стават и все по-прости в смисъл необразовани. Средното IQ на нашенеца е 94, според ранглиста с методиките за изчисляване на коефициента на интелигентност, което отива към дебилитет, коментира проф. Иванов. Разбира се, има много по-малко интелигентни от нас, но това са все африкански страни, посочи ученият. По-умни от нас са 46 държави – между тях са всички европейски страни. Това ни нарежда на първо място по глупота на стария континент, което е обяснимо, след като сме държавата с най-голям процент неграмотни – 70% от безработните.

Той добави, че според Евробарометър броят на отличниците в България е пет пъти по-малък от средния за Европа, а броят на слабите ученици у нас е много по-голям. Не се лъжете по новините, че българи са взели първите места по различни олимпиади, защото те са единици, изтъкна професорът. Той разкритикува предложението на министъра на образованието Анелия Клисарова, че ще намали общообразователните програми в училище от пет дена на два, за да можело учениците да се учат на занаят от рано за професии като стругар или фрезист.

На първо място в световните класации сме и по нещастност на населението. Според ранглиста на психическото състояние на народите в ЕС, публикувано в сайта на европейската комисия, 74% от българите са депресирани и подтиснати, цитира данните проф. Иванов.

От Центъра за демографска политика са притеснени и от факта, че кой ли не се има за компетентен по темата. Проф. Иванов даде пример с учени от БАН, които преди време са коментирали, че е много хубаво, че намаляваме – колкото сме по-малко, толкова ще бъдем по-богати. Или друго недопустимо изказване относно циганите, че те действително бързо се размножават, но и бързо умират.

По негови думи се наблюдават още няколко плашещи тенденции. Една от тях е главоломното намаляване на раждаемостта. Няма друга държава, която да бележи „такива скокове за спад на раждаемостта”. През 1950 г. в България са били родени 182 хил. деца, а през 2013 г. - 61 хил. Нацията ни загива с по 8 души на час. Има държави, които се мъчат да разрешат въпроса, за разлика от нас. Проф. Иванов даде за пример Русия, където Владимир Путин плаща по 429 хил. рубли за матерински капитал. Тези пари се изплащат като ваучер за всяко второ родено дете в семейство. Има решения, които трябва да се вземат от нашето правителство, но никой не ги взема, коментира проф. Иванов.

Освен това по думите му правителството продължава да замита въпроса за етническата структура на българското общество. Не вярвайте на Националния статистически институт, предупреди проф. Иванов и цитира данни на ЦРУ, според които общо българите в момента са 6 950 000. От тях българският етнос са 4 700 000, циганите – 1 300 000, турците – около 800 000, и другите са около 100 000.

"Фрогнюз"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12624 |07.01.2014 Ето българите, поели през Ламанша към Англия . 7| 5981 |28.12.2013 Българите кътат във влогове 36.5 млрд. лева . 0| 8272 |07.10.2013 БЧК раздава храни на бедните . 0| 6499 |18.09.2013 "България си ти!" раздава супи и баници на бедни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads