Реклама / Ads
20| 5957 |04.04.2008 НАРОДЕН ГЛАС

И в Българската армия „кутинчевците" и „вазовците" са кът

.
По хубави или по лоши в МВР генералите поне си казват думата. Може и криви да са приказките на някои, но като че ли от изправянето на кривиците може да се тръгне по правия път.
 
Плюс това  полицейската армада вече гони 100 000 . И е платена средно като армейски подполковници плюс далаверите. А генералите стават направо генерал майори. Въпреки данданиите в МВР повечето от генералите се държат като суджуци на  низа и пазят статуктовото и структурите си под флага на държавността и България.

Докато в Българската армия  генералитетът  играе по  министерската свирка , която отдавна е забравила „ Велик е нашият войник". Време е за нов армейски химн от типа на „Генералът е незаменим!" или „Велик е нашият генерал /адмирал/ !". И последното предложение на правителството в армията да останат да служат 45 генерали е нагласено за отделни хора, а не по съвест и принцип.  Съкращават се само десет генералски длъжности от БА и две от МО от наличните към момента 57, което както и да го гледаш е малко на фона на задаващата се тридесет и две хилядна армия. „На гол тумбак чифте генерали" или пък ако щете „Пременил се Илия пак в лампази!" . Така като че ли най точно се характеризира  генералската кадрова трансформация  в армията.

Вярно е . Управленията стават дирекции и генералите няма да управляват, а ще директорстват. Махат някои от неудобните лампазлии в Сухопътни войски, флота и авиацията.  Цакат  генералски длъжности в основни бригади.

Но  генералските кадрили не греят войската . Вместо с турската, гръцката и румънската армията, нашата мери ръст с албанската и сръбската.  Вместо „малка, модерна и мобилна", тя е натовска, но „ малка, овехтяла  и неподвижна". Повечето казарми са  турски конаци. Фирменото мамбо измести казаните, но чорбата не стана по-вкусна и по-евтина. Жените превзеха  щабовете  и провокираха полковнически мераци. Лейтенантите се уволняват преди да сложат пагоните. Майорите свалят пагоните на кръстопътя на службата.  Редниците псуват ниските си заплати и късат договорите си. Миротворците се продават за няколко  евра повече.

Време е, но не им стиска на генералите да тупнат по масата / или на друго място/  и защитят войската дори с риск за пагона си. За да има пари за  войниците, ново оръжие и хамъри за  миротворците. За да влязат парите от старите казарми и ненужни райони в армейския бюджет. Много още „за да" има.

Време е да сложат мека шапка генерали с над 30 години служба и старши пагони с над 25. За да има бъдеще армията. Защото в нея не само че не служат „кутинчевци" и „вазовци", но няма даже „тотомировци" и „миховци". И главнокомандващият със сигурност знае това!...

Ефрейтор

 

Мнението е на наш сътрудник и го публикуваме в рубриката "Народен глас". Тя е отворена за всякакви мнения по всякакви въпроси. Всеки читател може да ни пише, като спазва единственото правило - без цинизми и лични нападки.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5400 |31.03.2008 Всеки българин с Алцхаймер - мечтата на политиците . 15| 5498 |27.03.2008 Разпад . 11| 7397 |25.03.2008 Как съжителстват лукс, изтърбушено сметище и родна простащина . 20| 5317 |21.03.2008 Снишеният президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads