Реклама / Ads
18| 15227 |03.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Българските новини: За кучетата, и не за хората

.
Кучето Реди и репортерка Източник: бТВ
Циганета боядисали куче в Тутраканско село. Не е ясно дали по Програмата за намаляване на отпадане на ромски ученици или на програма за междуетнически диалог. Не е ясно дори дали ромчетата са били на училище по време на акта „смяна на цвета“ или са действали в извънкласни занимания.
 

Изяснява се да не би актът да е политически и свързан с предизборна кампания… След експеримента – по биология или по химия? – кучето става червено. Вижда го момиче. Надава жален вик в мрежата. Отзовават се кучелюбители и кучезащитници.

 

Животинчето е отведено в клиника. Междувременно е кръстено Реди, за удобство на всички развълнувани. Социалните мрежи се тресат, съобщава бТВ и всички останали медийни папагали. Репортерка прегръща шашардисаното куче, както… човек не е прегръщала. В акцията SOS се впуска половин България. Страната на хуманизма. За часове Реди прелита от циганската махала в Нова Черна до луксозна обстановка, каквато боядисалите го циганета не са и сънували. Провежда се публичен консилиум за лечението му. Ще се намесят психиатри, може и психоанализа да му приложат. За денонощие са избълвани над 230 публикации за драмата. Търсят се осиновители. Заваляват желаещи – стотици, че и хиляди, казват доволни кучезащитниците.

 

Провеждат се интервюта и тестове, за да се отсеят най-подходящите. Ангажирани лица си подават един на друг животното пред камерите – да се види голямата Обич. Вижда се. Телевизиите се задъхат: репортажи, сълзи, ах-ох, изводи, анализи, поуки, сърцераздирателни примери, предложения, идеи… Пращат се пари, търсят се връзки за осиновяване. Вълнения, емоции, човещина, добрина, съпричастност, хуманност, сърца, души, чувства… България не спи! България се вълнува! Реди обедини българите! Единението, за което зове президентът е факт. Боядисано куче направи това, което майките на деца с увреждания и палатките им до парламента не успяват за четири месеца…


.
"Някаква" си хемодиализа не е достойна новина за българските медии.

 

Да припомня: за куче става дума. Куче, боядисано с боя за коса. Абсолютно безвредна.

В същото време от Видин се промъква изреченийце: Апаратурата в Центъра за хемодиализа се е сговнясала. Т.е. не работи. Десетки хора с бъбречна недостатъчност се оказват в беда. За някои може би фатално. Няма резервни части, защото доставчиците на апаратурата не очаквали, че може да се повреди. Повредила се обаче. И пращат тежко болните да търсят спасение кой където намери.

 

Хемодиализата е процедура, при която кръвта на болния се филтрира и "пречиства" от отпадните азотосъдържащи вещества, ненужната вода и соли. Чрез хемодиализата се регулира артериалното кръвно налягане и баланса на електролитите (калий, натрий, хлор, фосфор и калций).  Обикновено хората на хемодиализа очакват да им бъде трансплантиран бъбрек. Смъртта дебне наблизо. В България над две хиляди души са на хемодиализа. Всеки ден трима българи разбират, че само хемодиализата е спасение за тях, а над 30 умират преждевременно.

 

Няма летящи тв ескадрони към Видин. Няма „взрив в социалните мрежи“, нито желаещи да помогнат. Ултра кратки съобщения за скока на цените. Защото сме разбогатели, затова. Родителите на много от разциврените за червеното куе няма да изкарат зимата, но какво от това... ТЕЛКовете са орязани - голям праз. Пълно затъмнение и за полицейската кола, убила човек и ранила още няколко край Плевен. Пазим новия министър - висаджията. Нови трупове по пътищата - несъобразена скорост, лоши шофьори Пътищата са супер!

 

Лицемерни състрадалци на боядисани кучета такива! Кажете честно: кучето Реди или лишените болни от хемодиализа? Кучето или хилядите деца с тежки заболявания? Какво избирате? Кефи ли ви, че Реди ще надживее много от тях?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 20756 |10.04.2018 Смешният плач на българските надзиратели . 22| 76214 |13.02.2018 Фрогоко: Престанете да демонизирате българските учители! . 11| 14301 |16.01.2018 Фрогоко: Нов шамар за пилотите - Каракачанов приземи щурмуваците Су-25 на българските ВВС . 3| 9738 |02.08.2017 Спас Ташев за Фрог: Царят спря българските книги в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads