Реклама / Ads
5| 12072 |07.09.2015 НАРОДЕН ГЛАС

БЕЗУМИЕ! Притискат свидетели да оттеглят показанията си срещу Сумиста, плащат яко

.
Петър Стоянов-Сумиста разиграваше невиждани циркове в съдебната зала
Бизнесмени и непознати мъже, които се представят за адвокати, започнаха нагло да притискат ключови свидели срещу групата за мокри поръчки „Килърите “ на Петър Стоянов Сумиста , с искане да да си оттеглят показанията срещу него. В замяна на това им обещават пари „колкото те си поискат“. Това разкриха сензационно пред Фрог нюз свидетелите, които с риск за живота си застанаха пред Темида и разказаха за поредицата от убийства и издевателства на престъпната банда.
 

Екипът ни призовава  по случая да се сезира Главна прокуратурата, тъй като се прави опит за престъпно посегателство върху съдебно дело с огромен обществен интерес.


Ето накратко какво се е еслучило: Въпросният бизнесмен започнал да се среща със свидетелите преди около месец, но все удрял на камък. След като видял, че номерът му няма да мине така лесно, днес си  организирал сгледа и  с Георги Петков- Космоса. Предприемачът признал, че идва от името на Верен Вехов -Джони, изключително  близък на Петър Стоянов. За Вехов  има оперативни данни, че навремето заедно със Сумиста  са извършвали незаконен  износ на стоки. За да изглеждат внушителни и убедителни пред свидетелите, пратениците на Джони  се появили на срещата с хипер  луксозни джипове. Обяснили, че ако Космоса си оттегли показанията, дадени в съда, Сумиста  ще отърве доживотната присъда. Съобщили радостно, че наказанието от 15 години затвор, което до този момент е присъдено от ВКС, ще се стопи на 2-3 години, което значи, че много скоро Пешо Сумиста  ще излезе на свобода чист като момина сълза. В замяна на това осъденият шеф на бандата за убийства, рекет, побоища  и палежи ще се отплати солидно. Без да се притеснява  от нищо, посредникът уточнил , че ще плати колкото поиска свидетерля, стига да свърши нужната работа. Отбелязано било, че в момента в МВР  няма кой да отстоява принципите на истината и че нещата изглеждат  като разграден двор. Нещо повече, на срещата е казано още, че в съда нещата са договорени така, че да не се стигне до произнасянето на доживотни присъди. Фрог  установи, че преди Космоса да чуе изненадващото предложение, други преди него получили същата оферта. Всички те са готови да застанат пред прокуратурата и да потвърдят за натиска и опита да се манипулира мегапроцеса  срещу една от най-опасните престъпни  банди, действали някога на наша територия.

 

Припомняме ви, че в средата на юни т. г. Върховният касационен съд окончателно призна, че „Килърите” са организирана престъпна група за убийства, рекет, побои, изнудване и палежи, а техен лидер е Петър Стоянов-Сумиста.

 

След близо 4 годишна мъчителна съдебна сага, стана ясно, че изправените на подсъдимата скамейка Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Георги Вълев, Янко Попов-Туцо и Райчо Стойнев ще лежат в затвора за дълго. ВКС е категоричен, че няма извършени процесуални нарушения при събирането на доказателствата срещу престъпната банда. С този извод висшите магистрати правят на пух и прах твърденията на някои обвиняеми и техни защитници, които атакуваха действията на полицията и прокуратурата.

 

Направена е вярна преценка за високата степен на обществена опасност на деянието, специфичната ориентация на ОПГ-да извършва деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо - човешкият живот. Мотивите на въззивния и на първоинстанционния съд, свързани с индивидуализацията на наказанията за това престъпление и за всяко отделно деяние, извършено от ОПГ, са подробни, ясни, аргументирани и правилни, споделят се от настоящия състав и не е необходимо повтарянето им", се посочва  в решението.

 

Съдът отменя само частично присъдата в частта й, свързана с убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев. Съдиите от ВКС са поискали Варненският апелативен съд единствено да повтори преразпити на 5-6 свидетели, които преди това са били извършени в присъствието на резервния защитник Георги Иванов. Магистратите са отбелязали, че на тези разпити са липсвали другите двама адвокати на подсъдимите. Юристи припомнят, че  по принцип ролята на резервния защитник е именно да защитава уличените, когато редовно наетите адвокати отсъстват. Важно е да се отбележи, че  след като разпитите приключат, ВКС ще се произнесе отново  и в тази си част на обвиненията. Счита се, че с днешното си решение на ВКС, прокуратурата отбелязва безпрецедентен успех.

 

Така  по част от обвинението за участиие в ОПГ,  Петър Стоянов -Сумиста ще прекара най-малко 15 години зад решетките. Ортакът му Васил Костов-Кеца ще търка наровете 10 години, а Георги Вълев минимум 8 г. за лихварство, без да считаме по-малките наказания за другите престъпления. С по-малка присъда за сега се отървава Янчо Попов-Туцо, заради влошеното си здравословно състояние - 5 г.

 

По време на съдебния процес, подсъдимите, начело със Сумиста, въртяха какви ли не номера. Петър Стоянов се правеше на болен и разиграваше невиждан цирк в съдебната зала. След това започнаха удари срещу свидетелите по всички възможни начини. Стигна се и до опит един от тях да бъде физически ликвидиран. Не закъсняха и атаките срещу участниците в разследването. Истинска компроматна война се развихри срещу прокурорките и полицаите, които изправиха бандата в съда. В атаката бяха включени и няколко медии, в които се публикуваха откритите писма на тартора на бандата - Сумиста. Той не пропусна да обяви, че процесът, който се води срещу него е политически.

 

 

Ето и присъдите им :

 

Петър Стоянов-Сумиста:

- 15 години за ОПГ

- 10 години за взрив на магазин в София

- 10 години за палеж на магазин

-10 години за палеж на друг магазин

-5 години за побой на Николай Паунов

- 3 години за побой на адвокат Петър Лупов

 

Васил Костов-Кеца:

-10 години за ОПГ

-3 години за незаконно оръжие

 

Янко Попов-Туцо:

-5 години за ОПГ

 

Георги Вълев:

-8 години за лихварство

-4 години за побой в плевенско село

-3 години за побой на Петър Лупров

- Конфискация на 97 хиляди евро  и 16 хиляди лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5265 |07.09.2015 Дянков анализира във ФТ: Орбан използва кризата с мигрантите заради рейтинг . 0| 5066 |06.09.2015 Миков поздрави чирпанлии с двойния празник . 4| 5571 |05.09.2015 Миков от Копривките: Да бъдем силни, настоятелни и солидарни - това ще ни донесе победата . 0| 5285 |04.09.2015 Момчил Неков откри първия в България мобилен офис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads