Реклама / Ads
2| 11931 |09.08.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Д. Божилов за Фрог: Данните за контрабандата на цигари са от Пеевски

.
Даниел Божилов
Данните за контрабандата на цигари, доколкото такива изобщо има, идват от Булгартабак и Пеевски, като те често освен за ПР на Борисов се използват и за изпиране на имиджа на закръгления депутат. Това заяви пред Фрогнюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите” по повод твърденията на премиера, че контрабандата е намаляла.
 

Всички помним преди 2 години как дори бяха усвоени не малки средства от определени приближени до Борисов, медии, които излъчваха клипове и заставки, платени от НАП и Делян Пеевски как контрабандата убива икономиката ни. И това, при положение че Булгартабак и Пеевски бяха уличени от турските служби в контрабанда.

 

Ако погледнем медиите и изявите на Борисов, борбата с контрабандата на цигари е основна опорна точка в изявите му. Хвалбите за смазването на тази контрабанда се появяват периодично в медиите. Същите бодряшки изказвания чухме дни преди откриване европредседателството, чухме ги миналата година на няколко бизнесфорума. Когато няма новини или когато е нужен кризисен ПР Борисов незабавно запява този рефрен.

 

Контрабандата на цигари ще падне до 6%“ каза премиера Борисов на връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. от Асоциацията на индустриалния капитал в България в началото на месец юли тази година. Тогава Борисов поясни, че това означава повече приходи за пенсии и заплати, за БАН за университетите и т.н.

 

Вчера във връзка с представяне на пазарното изследване на празните опаковки (тези изравяни от контейнерите от служителите на НАП, които Борисов преди няколко месеца презентираше като иновативен метод за борба с контрабандата) в Гранд хотел София премиерът отново изрази задоволството си за справянето с контрабандата, като ни информира колко е ефективна тази борба.

 

Някакви сериозни резултати в борбата с контрабандата обаче няма. Трябва да се напомни, че дори в края на миналата година беше отчетено увеличение на контрабандните цигари на пазара с около 6%, тъй че дори и да приемем твърденията на Борисов за чиста монета, нещата просто са се върнали на старото ниво. Но тези размятани в пространството от Борисов цифри са обикновена еквилибристика. Контрабандните цигари, както и наркотиците и останалата контрабанда не се появяват на пазара самостоятелно. Зад тях стоят каналите за внос и разпространение, стоят хора, които се ръководят и организират от престъпни структури. Зад тези структури стоят престъпни босове, които дори в повечето случаи са известни на обществото, но не и на полицията, НАП и прокуратурата. Всички те се ползват с комфорт и чадър от властта, като вероятно за този чадър те пък се отчитат на правилните места. При положение че към момента няма задържани и осъдени подобни босове и техни партийни покровители (всъщност няма осъдени и дребни дилъри и разпространители) всички приказки за ефективна борба с контрабандата на цигари, с разпространението на наркотици и други кантрабандни стоки са прах в очите на обществото.

 

Обещанията на Борисов, че благодарение на тези високи резултати ще има средства за увеличение на пенсии, заплати, повече пари за наука и социални действия, си остават празни приказки. Защото когато се поставят въпросите за доходите, веднага се противопоставя контрааргумента, че пари в бюджета няма. Освен за погасяване на някой протест разбира се. Най-пресен пример в тази насока е обстоятелството, че правителството категорично отказва да направи нещо във връзка с проблемите на протестиращите майки на деца с увреждане именно с аргументацията, че няма достатъчно средства в бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14616 |03.08.2018 Само във Фрог: Българин мина безпрепятствено с оръжие през летище София, случаят е потулен, няма наказани . 19| 13596 |02.08.2018 Адв. Екимджиев за Фрог: Рецидив е да разхождат Иванчева като панаирджийска мечка . 7| 10434 |01.08.2018 Д-р М. Ненков за Фрог: Упойката може да отнеме живота на пациент, ако той е с генетичен дефект . 3| 14076 |31.07.2018 Читатели на Фрог: Системата на Vivacom се срина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads