Реклама / Ads
14| 10914 |02.10.2013 НАРОДЕН ГЛАС

В Бордо пропищяха от наши цигани

.
Седем български семейства от ромски произход бяха изселени вчера от изоставен магазин в околностите на южния френски град Бордо. Полицията опразни помещенията, изпълнявайки решение на съда, пише регионалното издание "Франс бльо Жиронд".
 

Трийсетината роми се бяха самонастанили от месеци насам в имота на фирма, обявена в ликвидация, и новата компания наемател не можеше да се нанесе в сградата. Същите семейства вече са били прогонвани два пъти от други самоволно заети помещения, посочва вестникът.

Две от ромските фамилии вече са под закрилата на местно благотворително дружество и според местните власти се очаква да им бъдат предложени решения на жилищния им проблем. Засега обаче ситуация със седемте семейства е неясна и вероятно ще се настанят в други изоставени помещения, добавя "Франс бльо Жиронд".

Централният в. "Фигаро" цитира премиера Жан-Марк Еро, заявил вчера, че интеграцията на ромите е възможна, стига да спазват законите на Франция. Еро за пръв път говори директно по темата след твърде оспорваните изявления на своя вътрешен министър Манюел Валс, че за ромите "няма друго решение", освен "да бъдат връщани на границата", посочва всекидневникът.

Значи ромите във Франция не са "призовани да се върнат в Румъния или в България", както повтаря от седмица насам Манюел Валс, коментира "Либерасион" изказването на премиера. "Фигаро" припомня оживената полемика във Франция, предизвикана от думите на вътрешния министър, и разменените впоследствие остри реплики по въпроса между Валс и министъра на жилищното строителство г-жа Сесил Дюфло, според която изявленията му излагат на риск ценностите на Френската република.

Днес президентът Франсоа Оланд, Жан-Марк Еро и цялото правителство ще заседават за пръв път по въпроса, откакто отново избухна тази дискусия. Очаква се Оланд най-после да коментира полемиката за ромите или поне това очакват членовете на кабинета. Вече от седмица острият словесен сблъсък между Валс и Дюфло скарва министри и депутати от мнозинството, а премиерът не успява да сложи ред в нещата, независимо че на два пъти призова за "хладнокръвие".

Под въпрос е поставен вече авторитетът на самия Франсоа Оланд. Ще се наложи той да използва цялото си изкуство на помирител в опит да успокои и да сближи двата наглед непримирими лагера във френската власт - левицата, бранеща сигурността, и правозащитната левица, отбелязва "Фигаро".

Първият секретар на Френската социалистическа партия Арлем Дезир прикани вчера министрите да спрат "безполезните полемики" и да избягват дебати по "второстепенни" проблеми, посочва "Монд". В понеделник Франсоа Оланд обеща пред журналисти "скоро" да коментира въпроса и днес очакванията са особено силни, след като президентът мълча дни наред, пише "Експрес".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8133 |29.09.2013 „България си ти!” гостува на Българския фестивал на сливата . 2| 8256 |27.09.2013 Празник на сливата - радост за всички . 4| 8210 |27.09.2013 „БългЪри” кандидатстват за работа . 1| 7060 |26.09.2013 Награди, Бобо и Печенката за участниците в цветната олимпиада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads