Реклама / Ads
1| 12301 |23.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Брожение! ГЕРБ не искат свой за шеф на дирекция по безопасност на храните

.
Голяма част от членовете на ГЕРБ скочиха срещу съпартиеца си д-р Георги Станков, след като стана ясно, че ветеринарят от Любимец е гласен за шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Според тях човек с неговата репутация в никакъв случай не бивало да заема този пост.
 

Самият доктор отрече, че ще оглавява тази дирекция, пише Хасковска Марица. В структурите обаче негодуват, че депутатът Делян Добрев лично номинирал Станков, който пък преди това мрънкал и риел, че партията не му се отплащала за активната работа по време на изборите, твърдят отлично информирани. Сега директор на областната дирекция е Кирил Делчев, а д-р Станков работи в звеното на ОДБХ в Любимец.

В структурите недоволстват, че докторът бил човек на друг доктор. Става въпрос за напусналия ГЕРБ ексдепутат и бивш областен координатор полковник Иван Петров. Както е известно, освен правото, дългогодишният полицейски шеф има и ветеринарно образование, от което вероятно настъпило сближаването между него и Георги Станков.

 

Съпартийците на любимчанина наблегнаха и на странен факт около дадените за него преференциални гласове в последния парламентарен вот през октомври т.г. Станков бе четвърти в листата на ГЕРБ за парламентарните избори и още тогава се заговори, че ако не влезе в Народното събрание, ще се издига в кариерата.  За него преференциално са гласували 1543 човека. Това го нарежда на трето място след водача Делян Добрев и Таня Захариева, чието място под №9 в листата съвпадна  и с номера на бюлетината на ГЕРБ. Така с тези 1543 преференциални гласа ветеринарят изпревари настоящата депутатка Евгения Ангелова - втора в листата, и третия Владимир Митрушев. Те събраха съответно по 667 и 666 гласа. Общият сбор е 1333 и прави впечатление, че общо са с 210 по-малко от тези на д-р Станков и съпартийците се питат с какво е по-известен от Ангелова и Митрушев, че за любимчанина дори са гласували в родните на другите двама Хасково и Димитровград.

 

Името на д-р Георги Станков нашумя и през октомври миналата година, когато гръмна скандал със земи в Любимец. Тогава той и фамилията му бяха обвинени за заявяване във фонд "Земеделие" на чужди ниви и пасища. Според публикации в местни медии става дума за общо 5000 дка ливади и пасища, разпръснати в землищата на Любимец, Лозен, Белица, Йерусалимово и други села в общината. Има образувана и проверка, която тръгва след серия от жалби на потърпевши собственици и наследници на имоти. Скандалът гръмва, след като се оказва, че заявените земи са от фамилията на председателя на общинския съвет в Любимец Мария Станкова, която е съпруга на Георги Станков.

Той пък е силният човек на ГЕРБ в региона, заради което от БСП нададоха тогава най-силния вой. След една от жалбите сватанак на Станкови брои 2500 лева на засегнати лица, пише електронното издание e-svilengrad.com.

"Дъщери, зетьове, сватанаци и близки приятели на любимчанската фамилия Станкови са проверявани за заявени за ползване чужди земи пред фонд "Земеделие", писа преди година цитираното електронно издание от Свиленград. Тогава проверката тръгнала след серия от жалби от потърпевши собственици и наследници на имоти, чиито ниви  били заявени пред общинската земеделска служба. По принцип в процеса на заявяване винаги има подобни спорове, но в случая има скандален момент, тъй като става дума за фамилията на председателя на общинския съвет в Любимец Мария Станкова, чийто съпруг Георги Станков е сочен за силния човек на ГЕРБ в сянка.

 

Общински съветници в Любимец са пресметнали грубо, че при средна субсидия от 30 лева на декар  фамилията иска да прибере 150 000 лева.

Всъщност животновъдите са били финтирани елегантно от местната администрация, която е обявила пасищата и мерите на търг в пакет, вместо по селски землища. Така дребните животновъди са изкарани от участие. Все пак на животновъд от Малко Градище  не му трябва пасище в Оряхово.

Около 1300 дка общински пасища са разиграни на търг и спечелени от членове на фамилията, излиза, че доста над 3000 дка, заявени за ползване от фамилията, са собственост на частни лица, пресмятат хора от района. По всичко личи, обаче, че за тези декари липсват договори за ползване. Показателно е случващото се в Йерусалимово, откъдето тръгнаха скандалните разкрития. В това землище са заявени дори наследствени имоти на геберски активисти, каквито са случаите с тогавашната шеста в листата на ГЕРБ за народни представители проф. Цонка Каснакова и общинската съветничка Снежана Ганчева.

Някои от потърпевшите са предприели процедура за обезщетение по законовия ред. След нотариална покана и жалба в прокуратурата единият от сватанаците на Станкови чинно заплатил на потърпевши наследници сумата от 2500 лева и скандалът утихна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4990 |19.12.2014 М. Димитров: Очертава се победа над ГЕРБ . 5| 5131 |11.12.2014 Още 25 съдии искат оставка на шефовете на Софийски градски съд . 7| 6956 |28.11.2014 Артисти искат оставката на Бинев, плашат с протест . 30| 7377 |17.11.2014 "Атака" на нож с ГЕРБ заради спиране на телевизия АЛФА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads